perjantai 27. syyskuuta 2019

Historiadokumentti Coming Home Soon

Historiadokumentti Coming Home Soon – The Refugee Children of Geislingen (2018) kertoo virolaisista, jotka pakenivat kotimaastaan lapsina vuonna 1944 ja päätyivät pakolaisleirille Etelä-Saksan Geislingeniin. Elokuva on ohjaaja Helga Meritsin viides dokumenttiteos.

Elokuva esitetään Turun pääkirjaston Studiossa keskiviikkona 2.10. kello 18, vapaa pääsy.

***



Miltä tuntuu, kun joudut lapsena yhtäkkiä lähtemään kodistasi, koska kotimaasi on sodassa ja perheesi vaarassa? Kun joudut jättämään kotisi, rakkaasi ja kaikki muut, jotka olet koskaan tuntenut?

Siitä kerrotaan dokumentissa Coming Home Soon. Se on tarina virolaisista lapsista, joiden piti paeta Virosta vuonna 1944 äitiensä, sisarustensa ja joskus myös isiensä kanssa. He eivät tienneet, mihin vaaralliset tiet heidät veisivät. Kun he pääsivät pakolaisleireille, he ymmärsivät, että tämä kaikki olisi vain väliaikaista.

Kaikki elokuvan haastateltavat asuivat vuosina 1945-1950 Etelä-Saksan Geislingenin pakolaisleirillä. Geislingen oli Viron kokoontumiskeskus, jossa noin 4000 virolaista asui yli viiden vuoden ajan. Leiristä tuli pieni Viro, jossa oli kouluja, työpajoja, posti, sairaala, sanomalehti, teatteri, orkesteri, kuorot... Virolaiset itse vastasivat leirin järjestämisestä. Geislingenin leirin UNRRA:n (YK:n avustus- ja kuntoutushallinnon virkamiehen) mukaan virolaiset tekivät kaiken työn, vaikka heillä ei ollut sananvaltaa leirin pitkäaikaisuuteen tai tulevaisuuteen. Geislingen oli pakolaisten koti viisi vuotta, minkä jälkeen asukkaiden piti lähteä vielä kerran jättäen jälleen ystävät ja tutun ympäristön - aloittaakseen kaiken uudestaan heille tuntemattomassa uudessa maassa.

Elokuva Coming Home Soon tutkii Geislingenin kokemusten vaikutusta virolaisten pakolaisten ja heidän lastensa elämään. Se on tarina siitä kuinka selviytyä erittäin vaikeista olosuhteista, kuinka päästä yli menneisyydestä ja rakentaa tulevaisuutta. Se on toivon ja inspiraation tarina. Vaikka elokuva liittyy Viron toisen maailmansodan jälkeiseen historiaan, voidaan siinä nähdä vahvoja samankaltaisuuksia nykyiseen pakolaistilanteeseen Euroopassa.


Helga Merits: Coming Home Soon. The Refugee Children of Geislingen (kesto 52 min, kieli englanti, Hollanti/Viro, 2018)



Näytöksen järjestävät Varsinais-Suomen Viro-keskus ry ja Turun kaupungin pääkirjasto

https://geislingen.estdocs.com/filmmakers/#helga-merits

http://www.turku.fi/tapahtuma/ke-10022019-1800-helga-merits-coming-home-soon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti