Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n toimintakertomus vuodelta 2022
SISÄLLYS
Yleistä
Sääntömääräiset kokoukset
Viro-keskuksen hallitus
Toimitilat
Toimihenkilöt
Jäsenasiat
Konttorin ja kunniakonsulaatin työ
Tapahtumia
Vierailijat toimistolla
Yhteistyö muiden yhteisöjen kanssa
Yhteistyö Viron suurlähetystön kanssa
Tiedotus
Seurattavat teemat
Yhteistyö SVYL:n kanssa
Projektit
Yhdistyksen talous
Lopuksi
LIITE 1: Turu Eesti keskus ja eestlaste klubi 2022
LIITE 2: Tapahtumalistaus 2022
LIITE 3: Youtube -linkit 2022 nettitapahtumien tallenteisiin
LIITE 4: Medialinkit vuodelta 2022
2022
1 YLEISTÄ
Säännöissä yhdistyksen toiminnan tarkoitus määritellään seuraavasti:
”Keskuksen tarkoituksena on edistää Varsinais-Suomen ja Viron yhteistyötä, lisätä Viro-tietoutta ja viron kielen tuntemusta Suomessa ja tukea jäsentensä keskinäistä yhteistyötä. Keskus vaalii ja kehittää erityisesti Turun, Tarton, Tallinnan ja Kuressaaren keskinäisiä yhteyksiä.
Keskus toimii Varsinais-Suomessa asuvien virolaisten yhdyssiteenä, tavoitteenaan lisätä sosiaalista hyvinvointia ja tukea kotoutumista. Keskus edistää virolaisen kulttuurin harrastusta sekä viron kielen säilyttämistä.”
Vuonna 2022 yhdistyksen tavoitteena on ollut lisätä Viro-tietoutta tarjoamalla kulttuuritapahtumia ja kielenopetusta sekä luentotilaisuuksia ajankohtaisista aiheista sekä harjoittamalla matkailuneuvontaa. Se on ollut kehittämässä ystävyyskaupunkitoimintaa sekä auttanut yhteisöjä ja yksittäisiä ihmisiä Viro-kontaktien löytämisessä. Edelleen poikkeuksellisten olojen vuosi 2022 on vaikeuttanut yhdistyksen perustoimintaa, kun alkuvuodesta tapahtumia jouduttiin perumaan tai siirtämään. Kesällä ja syyskaudella päästiin jo kohtaamaan ihmisiä suhteellisen terveysturvallisesti, mutta osallistujien määrässä näkyi, että ihmiset olivat vielä varovaisia osallistumaan. Uudeksi painopisteeksi tulikin pitkästä koronarajoitusten ajasta toipuminen. Vaikka alkuvuosi kuluikin vielä rajoitusten merkeissä, toisaalta pystyttiin toteuttamaan monenlaisia tapaamisia, koulutuksia ja esiintymisiä internetin kautta, tässä on ollut avuksi jo pitkään ylläpidetty ja paljon ystäviä/seuraajia kokoava aktiivinen yhdistyksen Facebook-toiminta. Yhteydenpito jäseniin ja julkinen tiedottaminen juuri Facebookin kautta on noussut erittäin tärkeäksi: jos ei tavata kasvotusten, tavataan, pidetään yhteyttä ja jaetaan tietoa kuitenkin somessa.
Toiminnan kohderyhmänä ovat olleet toisaalta suomalaiset Viron ystävät, toisaalta Turun seudulla asuvat virolaiset, joita palvelee erityisesti yhdistyksen osana toimiva virolaisten klubi (Eestlaste Klubi). Keskus on tarjonnut työelämäneuvontaa ja harjoittelupaikkoja virolaisille maahanmuuttajille. Runsaasti kysyntää on ollut myös suomalaiseen yhteiskuntaan liittyvällä neuvonnalla. Yhdistys on myös tuottanut ja välittänyt käännös- ja tulkkauspalveluita.
Vuoden 2022 aikana nimenomaan yhdistyksen neuvontatyö virolaisten parissa on ollut aktiivista, tätä työtä on tehty sekä toimistolla paikanpäällä että verkon kautta. STEA:n rahoittama SPR:n monikielisen ja monikanavaisen koronatiedotuksen projekti antoi neuvontatyölle hyvää tukea, ja Viro-keskus olikin hankepartnerina aktiivinen ja aloitteellinen.
Yhdistyksen talouden perusta on Turun kaupungin myöntämä perusavustus. Viro-keskuksella on konttori ja toimitila Vanhalla Suurtorilla. Tila toimii samalla Viron kunniakonsulaattina.
2. SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET
Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 22.3.2022 Brinkkalan talon vihreässä salissa. Kokouksen yhteydessä kuultiin FT Lassi Saressalon esitelmä Kalevipoeg - Viron Kalevalako? Kokouskahvituksen tulot lahjoitettiin SPR:n katastrofirahastolle Ukrainan tukemiseksi. Kokoukseen osallistui 16 yhdistyksen jäsentä.
Sääntömääräinen syyskokous pidettiin 22.11.2022 Viro-keskuksessa sekä etänä. Kokoukseen osallistui 7 yhdistyksen jäsentä.
3. VIRO-KESKUKSEN HALLITUS
Keskuksen asioita on vuonna 2022 hoitanut syyskokouksen valitsema 13-jäseninen hallitus.
Hallituksen jäsenet 2022: Kirsi Vainio-Korhonen, puheenjohtaja, Imbi Kolkkanen (1. varapuheenjohtaja), Juha Laine (2. varapuheenjohtaja), Atte Huhtala (sihteeri), Jouni Elomaa, Mari Jurtom, Raimo Korhonen, Klaarika El Haitani, Tarmo Areda, Ann-Ly Palosaari, Terttu Parkkinen, Rauno Saralehto, Eero Vainio.
Taloudenhoitaja / Jäsenrekisterinhoitaja: Kirsi Äyräs
Kirjanpitäjä: Ioana Anica
Toiminnantarkastajat: Tarja Haranen ja Juhani Koivuviita
Varatoiminnantarkastajat: Pekka Kanervisto ja Antti Valtanen
Hallitus kokoontui vuoden aikana 8 kertaa. Kokouksista kirjattiin yhteensä 128 pöytäkirjan pykälää. Hallituksen kokouksia on pidetty hybridi-mallisina, osittain läsnä ja osittain etänä Jitsi-kokoushuoneessa. Kesällä 2022 järjestettiin kokous Ruisrannassa ja joulukuun kokous pidettiin Linnankatu 31 tiloissa Ukraina-keskuksessa. Etä- ja lähiosallistumisen yhdistäminen on sujunut kohtuullisen hyvin, keskustelut ja yhdistyksen päätöksenteko on toiminut kiitettävästi hybridimuodossa.
Ülle Priks, Klaarika el Haitani ja Mari Jurtom ovat edustaneet hallituksen kokouksissa virolaisten klubia. Kunniakonsuli Andrus Junolainen on kutsuttu kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Puhe- ja läsnäolo-oikeus on ollut myös työntekijöillä ja toimistolla työharjoittelussa olevilla.
Valmisteleva toimikunta ”VALTO” on kokoontunut ennen hallituksen kokousta valmistelemaan esityslistaa ja keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä. 2022 aikana ryhmä ei ole kokoontunut yhtä usein kuin edellisenä vuonna, mutta sen rooli kokousten valmistelussa ja toiminnan ideoinnissa on ollut tärkeä.
4. TOIMITILAT
Yhdistyksen toimitila, Viro-keskuksen konttori, sijaitsee osoitteessa Vanha Suurtori 3 (Brinkkalan talon piharakennuksen 2. kerroksessa). Se toimii kunniakonsulaattina ja Viron infopisteenä. Tilaa käytetään myös palavereihin, kurssien pitoon ja pienimuotoisiin yleisötilaisuuksiin.
Toimiston tarkoitus on palvella yhdistyksen jäseniä ja Virosta kiinnostuneita yksityisiä asiakkaita, kuntia, yrityksiä ja järjestöjä. Säännöllinen aukioloaika oli ma-pe klo 10-15, mutta vuonna 2022 asiointia varten suositeltiin ajanvarausta. Alkuvuodesta konttorilla kokoontumiset ja kurssien pito oli vielä rajallista, ja asiointitilanteet pidettiin lyhyinä. Tilojen käytössä noudatettiin AVI:n ja Turun kaupungin määräyksiä ja suosituksia ja henkilökunta oli suositusten mukaisesti pitkälti etätöissä. Kesällä rajoitusten poistuttua toimitilan käyttö palautui normaaliksi, ja syksyn mittaan kävijöitä alkoi olla yhä enemmän. Kävijöiden houkuttelemiseksi järjestettiin toimistolla useita pienimuotoisia taidenäyttelyitä, pidettiin esillä matkailuesitteitä ja täydennettiin säännöllisesti eteispuodin tarjontaa.
Keskiaikamarkkinoiden ja joulumarkkinoiden aikaan Viro-keskuksen konttoria ovat tavallisesti hyödyntäneet virolaiset käsityöläiset (Bonifatiuse Gild, uudempana yhteistyökumppanina Hea Hoog) ja ruokatuotteiden myyjät (Semun tyrnituotteet sekä Saarenmaan ekotuotteet). Samalla on esitelty markkinayleisölle yhdistyksen toimintaa Avoimet ovet -periaatteella. 2022 markkinatapahtumat onneksi saatiin järjestymään ja saimme olla mukana jo normaaliin tapaan. Markkinapäivat olivat yhdistykselle todella merkittävä tapa tavata ihmisiä pitkien sulkuaikojen jälkeen.
Konttorin sijainti Brinkkalan sisäpihalla luo hyviä mahdollisuuksia yhteistyöhön sisäpihan ja Vanhan Suurtorin alueen naapurien kanssa. Vuonna 2022 ideoitiin uusia yhteistyömuotoja ja seurattiin yhdessä muiden toimijoiden kanssa Turun ns Vanhan kaupungin alueen suunnitelmien kehittymistä. Taiteiden talon avautuminen “nurkan taakse” Rettigin vanhalle tupakkatehtaalle oli hieno piristys myös Brinkkalan pihan elämälle, kun puuportti avautui seuraavalle pihamaalle ja kulkuyhteys avautui.
5. TOIMIHENKILÖT
Yhdistyksen toiminnanjohtajana toimi vuonna 2022 FM Kirsi Äyräs.
Projektikoordinaattorina toimi Ete Noor (alkuvuodesta 2022, 31.3. saakka). Kirjanpitäjänä toimi Ioana Anica. Konttorin tiimissä mukana 2022 on ollut vahvasti myös näyttelijä Tene Ruubel, hänen tehtävinään oli kehittää nukketeatteria, toimia ääninäyttelijänä koronatiedotuksen videoilla ja esiintyä Öökuninganna-produktiossa. Päivi Hautala aloitti yhteisötaiteilijana kesällä, samoin Triinu-Liis Kull liittyi Viro-keskuksen tiimiin ensin suomen kielen harjoittelun kautta, sittemmin opettajan ja kuoronjohtajan roolissa.
Erilaisissa projekteissa tekivät työtä: Ülle Priks (käsityöt, koronatiedotus, neuvonta), Siim Maaten (Turu Teater, ohjaaja), Leelo Raamat (Turu Teater, assistentti), Eva Finch (opastukset), Liis Mitt (Nopsajalad), Krista Arro (lasten kirjallisuuskerho), Karmen Tomson (opettaja, luennot).
Lisäksi 2022 yhdistys työllisti yhden nuoren kesätyöntekijän Tutustu työelämään ja tienaa -sopimuksella ja yksi nuori osallistui viikon mittaiseen TET-harjoitteluun.
Viro-keskus toimi vuonna 2022 tiiviissä yhteistyössä työvoimahallinnon sekä oppilaitosten kanssa tarjoamalla harjoittelupaikan opiskelijoille sekä työharjoittelijoille.
6. JÄSENASIAT:
Yhdistyksen jäsenmäärä 31.12.2022 oli 429. Vuoden aikana liittyi 31 uutta jäsentä.
Yhteisöjäsenet 2022: Raision kaupunki, Kaarinan kaupunki, Paimion kaupunki, Ruskon kunta, Kemiönsaaren kunta, Henrikin seurakunta, Turun työväenopisto, Auralan Setlementti ry, Erkki Saari oy, Abelita oy, Turun Tuglas-seura, Kiinteistötyöntekijät Turku ry, PAM osasto 069, Turun Autoalan työntekijät ry, Turun konservatorio / Turun konservatorion kannatusyhdistys ry, Katariinan koulu, Siirtolaisuusinstituutti.
7. KONTTORIN JA KUNNIAKONSULAATIN TYÖ
Kunniakonsuli Turussa ja Varsinais-Suomessa on toimitusjohtaja Andrus Junolainen. Viro-keskus palvelee kunniakonsulaattina, ja jakaa Viron kansalaisten passit ja henkilökortit.
Kunniakonsulaatin palvelut:
Passeja ja henkilökortteja luovutettiin vuoden aikana yhteensä 522 (2021: 493) henkilölle. Luovutukset jakautuivat kuukausittain seuraavasti (suluissa vuoden 2021 luku): tammikuu 36 (24), helmikuu 36 (38), maaliskuu 35 (29), huhtikuu 26 (36), toukokuu 39 (39), kesäkuu 47 (75), heinäkuu 68 (37), elokuu 79 (79), syyskuu 38 (34), lokakuu 32 (35), marraskuu 43 (31), joulukuu 43 (36).
Passien ja id-korttien luovutuksessa Varsinais-Suomen Viro-keskus oli jälleen aktiivisin Viron kunniakonsulaatti koko maailmassa.
Passien noudon yhteydessä kävijöille on kerrottu Viro-keskuksen ja virolaisten klubin toiminnasta. Kohtaamiset ovat olleet hyödyllisiä uusien yhteistyösuhteiden luomisen ja jäsenpohjan laajentamisen näkökulmasta. Samoin kunniakonsulaatin kävijöillä on mahdollisuus kysyä neuvoa ja keskustella omista asioistaan, saada tietoa ja tukea: näin pystymme olemaan merkittävästi avuksi ja hyödyksi Suomessa asuville virolaisille.
Jokapäiväistä Kunniakonsulaatin työtä olemme tehneet tiiviissä yhteistyössä Viron suurlähetystön kanssa. Lisäksi konsulien Marjut Puustan ja Peeter Püvin vierailujen yhteydessä pop up -vastaanotolla asiakkailla oli mahdollisuus myös sormenjälkien antamiseen sekä muuhun konsulin apuun.
8. TAPAHTUMIA
Toimintakertomuksen liitteenä on luettelo vuoden tapahtumista. Vuosi 2022 on ollut tapahtumien kannalta hankala, osa suunnitelluista tapahtumista on pitänyt joko siirtää tai peruuttaa. Webinaarit ja etäkokoukset olivat tärkeitä toimintamuotoja, ja loppuvuotta kohti päästiin jo toimimaan normaalimpaan tapaan.
Seuraavassa joitakin poimintoja vuoden ohjelmasta:
Viron itsenäisyyspäivän vietto 24.2.2022 sai dramaattisen käänteen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Illaksi oli yhdessä Turun kaupungin kanssa sovittu Kirjastosillalle sini-must-valge -valaistus, mutta tämä sovittiin vaihdettavaksi alkuillaksi Ukrainan keltaiseen ja siniseen. Viro-keskuksen järjestämä tanssia ja yhteislaulua sisältänyt juhlatilaisuus siirrettiin sillalta läntiselle rantakadulle Aboa Vetus -museon eteen. Järkytys tilanteesta tuntui juhlaväen joukossa, mutta todettiin, että sitäkin tärkeämpää on viettää itsenäisyyspäivää, se sai samalla entistä painavamman merkityksen.
14.5. Vietettiin kansantanssipäivää, ja Nopsajalad (johtajanaan Liis Mitt) emännöivät Suomen virolaisten kansantanssiryhmien yhteistä treenipäivää Raisiossa. Päivän huipennukseksi ryhmät esiintyivät Vanhalla Suurtorilla ja tulivat sen jälkeen vastaanotolle Viro-keskukseen tapaamaan kunniakonsuli Andrus Junolaista.
Oma teatterituotantomme Turu Teaterin Öökuninganna (Piret Jaaks 2015), - ohjaus Siim Maaten, lavalla näyttelijät Tene Ruubel ja Marin Mägi-Efert - sai ensi-iltansa 29.10.2021 Pärnussa, ja Suomen ensimmäinen kiertue tehtiin marraskuussa: Kaarina, Rauma, Pori, Tampere. Huhtikuussa 2022 oli vuorossa Öökuningannan toinen kiertue: Loimaa, Mikkeli, Lappeenranta, Salo ja Virossa Rakvere, Tartto, Viljandi ja Tori (Pärnun lähellä). Kiertue toteutettiin TAIKE:n työryhmäapurahan tuella.
Taiteiden yö Vanhalla suurtorilla huipentui Viro-keskuksen järjestämään Igni Ferroque – tulisirkuksen esitykseen. Alkuillan ohjelmassa oli musiikkia (Triinu-Liis Kull, viulu ja käsikellojen esittely), tanssia (TK Crystal) ja sarjakuvaa (Matti Äyräs, Rita Mukkala) sekä Päivi Petzu Hautalan FreeArt. Torilla yhdistimme voimat Suomen ukrainalaiset ry:n kanssa, joten saimme kuulla ukrainalaista musiikkia ja nähdä lasten esityksiä.
Tene Ruubelin nukketeatterin esitys 3 porsasta nähtiin 2022 kesällä sekä Brinkkalassa keskiaikamarkkinoiden aikaan että Mahdollisuuksien torilla. Kevätkaudelle suunniteltu nukketeatterin kirjastokierros jouduttiin peruuttamaan, ja nukketeatterin sijasta järjestettiin satutuntikiertue jonka kanssa vierailtiin viidessä Turun sivukirjastossa (lukijana Kirsi Äyräs ja teemana virolaisen lastenkirjallisuuden klassikko Sipsik).
Turun päivänä järjestimme yhdessä Suomen ukrainalaiset ry:n ja Interkultuurinen foorumi ry:n kanssa Mahdollisuuksien torin Brinkkalan sisäpihalla, tapahtumakokonaisuudessa oli lavaesiintyjiä aamusta iltaan sekä järjestöjen 15 torikojua. Mahdollisuuksien torin taustavoimana on valtakunnallinen Fingo ry, ja he olivat myös tapahtumassa mukana oman kojunsa kanssa.
Samaan aikaan olivat opiskelijat liikkeellä: Viro-keskuksessa vieraili yht. 800 Turku-suunnistukseen osallistunutta opiskelijaa, heidän tehtävänsä oli vastata Viro-visaan.
Motoristiryhmän omatoimimatkailun idea sai jatkoa, edellisten vuosien Tavataan Tartossa ja Vieraillaan Viljannissa saivat jatkokseen reissun nimeltä Hengaillaan Haapsalussa. Matkan kontaktihenkilönä oli Juha Laine, paikallisoppaina Kirsi Vainio-Korhonen ja Mikael Korhonen.
Turun kansainvälisille kirjamessuille toimme Arvo Pärt -näyttelyn. Lisäksi olimme perinteiseen tapaan mukana Viro-osastolla.
Vuoden aikana on järjestetty useita taidenäyttelyitä Viro-keskuksen tiloissa: esittäytymässä ovat olleet taiteilijat Veiko Kokk, Päivi Petzu Hautala, Mikael Korhonen ja Markku Laitakari.
Yhdistyksen musiikkitoiminta sai loppuvuodesta merkittävästi uutta vauhtia, kun kuoronjohtaja Triinu-Liis Kull aloitti uuden virolais-suomalaisen sekakuoron sekä lasten musiikkiringin. Molemmat ryhmät ovat kokoontuneet viikottain Linnankatu 31 tiloissa.
Vironkielistä toimintaa on vuoden aikana järjestetty paitsi aikuisille (infotapahtumat, ideariihet, ETNOn tiedonkeruukeskustelut, kevätretki, Ruisrannan tapahtumat, jalokiviluento ja kynttiläpajat), myös lapsille ja nuorille. Musiikki ja teatteri ovat olleet näissä vetonauloja.
Luettelo vuoden 2022 tapahtumista liitteenä (LIITE 2)
9. VIERAILIJAT TOIMISTOLLA
Viro-keskuksen toimistossa vierailivat vuoden 2022 aikana mm. konsuli Peeter Püvi, konsuli Marjut Puusta, Semu-yrittäjä Ivar Miller, Tiina Aalto Taito ry, Kati Leskinen Turku-seura, Satu Makkonen TAI, Turun seudun kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja Tuulia Suominen, Hea Hoog -säätiön Epp Sõna, Suomen ukrainalaiset ry:n Olena Herasymenko, Interkulttuurinen foorumi ry:n puheenjohtaja Maxim Kosheliev, valokuvaaja Veiko Kokk ja kuraattori Külli Reinup, Virolaiset kansantanssiryhmät, Viro-keskuksen ensimmäinen puheenjohtaja Markku Lehtonen, Narvan aikuislukion opettajat.
10. YHTEISTYÖ MUIDEN YHTEISÖJEN KANSSA
Vuonna 2022 edistettiin vuonna 2020 aloitettuja uusia yhteistyömuotoja:
Viro-keskuksella oli edustaja Länsi-Suomen ETNO:ssa (Imbi Kolkkanen, varajäsen Kirsi Äyräs).
Suomen virolaisten yhdistysten verkosto: Eesti Organisatsioonide Võrgustik Soomes, EOVS. Viro-keskusta edustaa sen hallituksessa Ülle Priks.
Interkulttuurinen foorumi, hallituksen jäsenenä Viro-keskusta edustamaan valittiin Atte Huhtala (varalla Kirsi Äyräs) Loppuvuodesta 2022 IF-foorumin toiminta aktivoitui entisestään, kun aloimme valmistella uusia toimitiloja Viro-keskuksen naapuriin.
Ukraina-keskus avattiin Linnankatu 31 tiloissa: Viro-keskus on mukana tuottamassa toimintaa ja tapahtumia uusissa tiloissa yhteistyössä Suomen ukrainalaiset ry:n kanssa. 2022 aikana Viro-keskuksen vapaaehtoiset kieltenopettajat Hannele Engren ja Pirkko Hölttä opettivat myös SU.n toimistolla suomen alkeiskursseja.
Jo vakiintuneet yhteistyökuviot olivat käytössä:
Viron itsenäisyyspäiväjuhla 2022 toteutettiin perinteiseen tapaan yhdessä Turun yliopiston, Turun Yliopistosäätiön, Kunniakonsulaatin ja Turun Tuglas-seuran kanssa. Juhla toteutui toista kertaa verkossa.
Turun kaupungin monikulttuurisuusneuvoston toimintaa seuraamme aktiivisesti. Neuvoston jäsenenä toimi Eva Finch.
Turun kaupungin kulttuuri, vapaa-aika ja tiedotus olivat yhdistyksen tiedotustoiminnassa ja tapahtumajärjestelyissä yhteistyökumppaneina.
Taiteiden yön tapahtuma Vanhalla Suurtorilla koottiin Brinkkalan pihan ja Vanhan suurtorin alueen toimijoiden kanssa. Yhteistyö Pikartin, Brinkkalan Outolinnun, Taito-keskuksen, Kirjakahvilan, Taidehallin, Hub Turun ja Turku-seuran kanssa tiivistyi entisestään järjestelyjen aikana.
Turun päivänä Viro-keskus on jo perinteiseen tapaan aktiivisesti mukana, tällä kertaa olimme päivän avajaisissa sekä Mahdollisuuksien torin järjestäjinä.
Turun Suurtorin Keskiaika on Viro-keskuksen perinteinen yhteistyökumppani.
Viro-keskus on mukana monikulttuuristen yhdistysten yhteistyössä Sondip ry:n jäsenenä.
Yhteistyö Yhdessä-yhdistyksen kanssa on ollut hyvä mahdollisuus edistää toimintaa ja kohtaamisia Varissuolla ja Runosmäessä.
Viro-keskus on mukana Turun Moniku-verkostossa.
Kaarinan Valikon (yhdistysten yhteistyöelin) ja Kaseva ry:n kanssa suunniteltiin STEA-hakemusta, jonka teemana oli vapaaehtoistyön tukeminen ja yhdistysten auttaminen uuteen alkuun koronan jälkeen.
Viro-keskus on WTC Turku -yhdistyksen jäsen (World Trade Center Turku).
Viro-keskus on Tartossa toimivan maailmanlaajuisen Eesti Kultuuriseltside ühing mtü:n jäsen. EKSÜ:n kanssa on tehty runsaasti tiedotusyhteistyötä vuonna 2022 (facebook, uutiskirje, nettisivu), ja tätä kautta tieto Viro-keskuksen tapahtumista on levinnyt laajalle EKSÜn jäsenistölle ympäri maailman.
11. YHTEISTYÖ VIRON SUURLÄHETYSTÖN KANSSA
Viro-keskus teki tiivistä yhteistyötä Viron suurlähetystön kanssa vuonna 2022. Tärkein yhteistyömuoto on ollut passien ja henkilökorttien jakaminen ja siihen liittyvä neuvonta. Suurlähetystön konsuliosaston kanssa tehtiin myös muuta tiedotustyötä Turussa asuville virolaisille. Konsulit Peeter Püvi ja Marjut Puusta pitivät Turussa myös pop up -vastaanotot passien ja henkilökorttien hakemista varten.
Kansalaisdiplomaatin nimityksen 2022 sai Ülle Priks, hänet palkittiin ansioistaan virolaisten neuvojana.
12. TIEDOTUS
Jäsenlehti ViroNyt tuli kaikille jäsenille 4 kertaa vuoden aikana. Viro-keskus osallistui lehden sisällön tuottamiseen ja tiedotti siinä ajankohtaisista tapahtumistaan.
Jäsenkirjeitä on lähetetty sähköpostitse, jäsenille tiedotetaan sekä suomeksi että viroksi.
Omat kotisivut www.viro-keskus.fi ovat myös toimineet tiedotuskanavana. Heinäkuussa 2019 kotisivut hakkeroitiin, ja kaikki sivujen aineisto sotkettiin käyttökelvottomaksi. Vuonna 2020-2022 käytössä ollut uusi sivu on aiempaa yksinkertaisempi, sieltä löytyvät vain yhteystiedot ja linkki blogi-sivustolle, jonka kautta julkaistaan ajankohtaiset tiedotteet. Sivusto ja blogi ovat sekä suomeksi että viroksi. 2022 on laadittu luonnos ja pohja uudeksi nettisivuksi.
Turun Sanomat on tärkeä tiedotuskanava. Minne mennä -palstalla menovinkit ovat erittäin luettuja, ja tiedotusyhteistyö toimii hyvin.
Turun kaupungin viestinnän kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä. Turku-kalenteri on tehokas tiedotuskanava.
Facebook on kehittynyt jopa tärkeimmäksi tavaksi jakaa tietoa. Sen etuna on kahdensuuntainen viestintä, joka mahdollistaa nopean palautteen saamisen yleisöltä. Viro-keskuksella on FB-ystäviä 2100. Eestlaste Klubia seuraa 1400 henkilöä, kunniakonsulaatin sivuja 894, Turu Teater sivulla on 451 seuraajaa.
Viro: matkailijan vinkit -ryhmä on nopeassa kasvussa, 4.400 jäsentä.
sisäiseen tiedotukseen tarkoitetuissa ryhmissä Ülilahe laps 91 ja Torstaiaamun keskusteluryhmässä 23 jäsentä.
Uusi sivu, neuvontahankkeeseen liittynyt Abiks eestlastele Soomes on kerännyt jo 1.100 seuraajaa. Sivua on käytetty erityisesti vironkielisen korona-infon jakamiseen.
Sata syytä vierailla Virossa -kampanjaa seuraa 535, Dom-oratoriota 288, FEM-projektia 214, REGI-projektia 198, Viguriväntiä 75.
13. SEURATTAVAT TEEMAT
Vuonna 2022 vastuuhenkilöt tiedottivat seuraamiensa alojen uutiset yhdistyksen hallitukselle. Vuoden alussa jaettiin vastuualueet: kulttuuri (erityisesti kuorot):Rauno Saralehto, kielikoulutus: Mari Jurtom, tiedotus: Kirsi Äyräs, hankkeet Ann-Ly Palosaari, Raimo Korhonen, Eestlaste Klubi (virolaisten klubi): Ülle Priks, Klaarika El Haitani. Seurattava projekti tulevaisuuden suunnitelmien kannalta on ollut Tarton tuleva kulttuuripääkaupunkivuosi 2024.
14. SVYL -YHTEISTYÖ
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry on jäsenmäärältään toiseksi suurin SVYL:iin kuuluva yhdistys. Vuonna 2022 Viro-keskuksen Imbi Kolkkanen toimi SVYL:n hallituksen jäsenenä ja Kirsi Äyräs toimi SVYL:n toiminnantarkastajana.
SVYL:n vuosikokouksessa V-S Viro-keskuksen kokousedustajana toimi Raimo Korhonen.
Liiton hallitus jatkaa entisen suuruisena: kolmen hengen puheenjohtajisto, kuusi varsinaista jäsentä ja näillä henkilökohtainen varajäsen. SVYL:n toiminnanjohtaja oli vuonna 2022 Kirsi Bongwirnso, puheenjohtajana Grete Ahtola.
SVYL:n ansiomerkit luovutettiin keväällä 2022 Raimo Korhoselle ja Kari J. Kettulalle.
15. PROJEKTIT
SPR monikielinen ja monikanavainen koronatiedotus. Hankkeen avulla tarjottiin tietoa ja sosiaalista tukea koronaviiruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa. (STEA rahoittajana).
Lastentoiminta / haridusprojekt (Eesti instituut). Lasten vironkieliseen harrastustoimintaan.
Öökuninganna: Turun teatterisäätiön ja SVYL:n tuki olivat merkittäviä teatterikiertueen onnistumisen kannalta. Turun Ekotori oli myös menossa mukana kun lavastusta koottiin. Kevään kiertue toteutettiin TAIKE:n työryhmäapurahan turvin.
-Vuoden 2022 aikana on tehty useita hankehakemuksia ja etsitty uusia yhteistyökumppaneita. Poikkeukselliset olot ovat vaikuttaneet merkittävästi: mahdollisuuksia rahoitukseen on selvästi vähemmän kuin aikaisempina vuosina.
16. YHDISTYKSEN TALOUS
Vuonna 2022 yhdistyksen rahoitus on tullut jäsenmaksuista, Turun kaupungin perustuesta sekä SPR:n koronatiedotushankkeesta. Muuta varainhankintaa on tehty markkinatapahtumissa. Pääsymaksullisia tapahtumia (esim. konsertteja) ei päässyt järjestämään, ainoana lipputuloja toi Öökuninganna-näytelmän kiertue, jossa kuitenkin salien kulut ja matkakulut olivat lipputuloja suuremmat.
Hanketoiminta ja sen rahoitus on kasvatti merkittävästi yhdistyksen taloudellisia resursseja ja samalla toiminnan kuluja vuosina 2015-2018, mutta EU-hankkeiden päätyttyä täytyy löytää edullisia keinoja järjestää toimintaa, ja samalla on aktiivisesti etsittävä uusia rahoituslähteitä.
17. LOPUKSI:
Varsinais-Suomen Viro-keskuksella on takanaan kaikesta huolimatta vilkas toimintavuosi, jonka aikana se on tuonut Turussa näkyvästi esiin Viron kieltä ja kulttuuria. Koronarajoitusten vuoksi yhdistyksen toimintaan on tullut uusia virtuaalisia toimintatapoja, joista monet varmasti jäävät käyttöön jatkossakin.
Monipuolinen tapahtumatarjonta sekä kunniakonsulaatin toimiston palvelut ovat hyödyttäneet sekä suomalaista että virolaista jäsenkuntaa ja kaikkia Virosta kiinnostuneita. Perustoiminnan on taannut Turun kaupungin tuki. Viro-keskuksesta on sen aktiivisen projektitoiminnan ansiosta tullut paikallisen virolaisyhteisön asiantuntija ja sen edunvalvoja, SPR:n monikielisen ja monikanavaisen koronatiedotuksen projektiin osallistuminen vahvisti jälleen osaltaan tätä roolia ja asemaa. Vahva verkostoituminen viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa on Viro-keskuksen menestystekijä. Viro-keskus on merkittävä kulttuurin tuottaja, ja se on omalta osaltaan nostamassa Brinkkalan pihan profiilia.
Yhdistyksen haasteena on säilyttää saavutettu toiminnan taso. Se edellyttää jatkuvaa hankeaktiivisuutta, uusien tapahtumien ja tilaisuuksien ennakkoluulotonta suunnittelua ja toteuttamista sekä jäsenistössä piilevän potentiaalin löytämistä.
Suuret kiitokset aktiivisuudesta ansaitsevat säännöllisesti kokoontuvat harrastajaryhmät. Te olette yhdistyksen tukiranka! Keskusteluryhmät, kielikurssilaiset, kuorolaiset, kansantanssijat, teatteriryhmä Turu Teater (niin aikuisten ryhmä kuin lasten ryhmä sekä maanmainiot ammattilaiset Öökuningannan takana), koripalloilijat, lasten lauluryhmän perheet, Eestlaste klubin aktiivit, nettitapahtumiin osallistujat, yhdistyksen Facebook-ystävät, tapahtumien vapaaehtoiset, toimiston vakiovierailijat - juuri te teette yhdistystoiminnasta oikeaa elämää! Toivotamme teille kaikille sitkeyttä pitää innostusta yllä!
Kiitokset kaikille vuoden aikana toimintaan osallistuneille!
Käsittelyvaiheet:
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n hallitus 21.3. 2023
Kevätkokous 28.3.2023
Liite 1 / Toimintakertomus 2022
Turu Eesti keskus ja eestlaste klubi (viroksi / eesti keeles)
Eesti keskus Turus
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry-l täitub sellel aastal juba 29. tegutsemisaasta. Liikmeid on umbes 430, millest pooled on nendest eestlased. 2020-2021 aastal meie liikmete arv küll kahanes seoses koroona viirusega, kuid 2022 aasta näitas jällegi liikmete arvu kasvu. Teeme kõik selleks, et saame jälle korraldada kokkusaamisi ja toredaid sündmusi eestlastele, järgides Terviseameti ettekirjutisi ja reegleid. Kõik meie tegevused on vabatahtlikud, oleme avatud kõiksugustele mõtetele ja ettepanekutele, mis aitavad meil üksteist tihedamalt kokku liita.
2001. aastal avati koostöös Eesti keskusega Turu ja Päris-Soome Aukonsulaat. Aukonsul Keijo Aarre Virtanen täitis oma ülesandeid 19 aastat (2001-2020). Alates 1.01. 2021 on meie aukonsuliks Andrus Junolainen, kes on R&M Ship Technologies Finland OY tegevjuht.
Peame väga tähtsaks seda, et eestlastel on võimalik tulla keskusesse oma dokumentidele järgi. Nii tekib suhtlemisel vahetu kontakt ja saame vajadusel olla abiks ning toeks. Tihtipeale tunnevad eestlased siin võõral maal end üksinda. Takistuseks võib olla keeleoskus, leidmaks endale meelepärast harrastust või samade huvidega tutvusringkonda. Paljud eestlased ei kasuta suhtlusvõrgustikke internetis ja nii ei jõua nendeni teated toimuvatest üritustest või kokkusaamistest. Eesti keskusel on väga tähtis roll liita kokku siia kolinud ja tööle tulnud eestlasi. Samas on keskus kui ”hüppelaud” sulandumaks Soome ühiskonda. Meile saab tulla Töötukassa ja erinevate õppeasutuste kaudu tööpraktikale. Pakume soome keele praktiseerimist, tööturule sisseelamist, soome kultuuri ja rahva tundmaõppimist ning uusi kontakte.
Eesti keskuse ”võtmesõnadeks” on: kultuur ja üritused, koolitused ja praktikakohad, koostöö, nõustamine üle Soome, eestlased ja soomlased üheskoos!
Tegevused meie keskuses 2022 aastal:
Turu Teater on eestikeelseid teatritegijaid koondav teater Turu linnas, Soomes. Teatris on toimetavad Noortestuudio, Täiskasvanute stuudio ja Elukutseline teater, kus valmis Tene Ruubeli 60. sünnipäevale pühendatud juubelilavastus “ÖÖKUNINGANNA”. Lavastus tuuritas kevadel mööda Soomet ja ka Eesti teatrihuvilistel on võimalik osa saada teatrielamusest.
Laste lauluring, uus Eesti - Soome Segakoor, rahvatantsurühm Nopsajalad, keelte kursused, vestlusringid, käsitööring, Nõustamine üle Soome, Zoom-kohvikud, webinarid, aktiivne kaasalöömine Turu Keskajapäevadel ja jõululaadal ja lisaks Turu linna poolt korraldatavatel üritustel, Zoom-Teams- koolitused, rahvakalendri tähtpäevade tähistamine, tihe koostöö teiste ühingutega, kelle emakeeleks on muu kui soome keel: koostöös Soome ukrainlastega korraldame Mahdollisuuksien tori / Võimaluste turg -üritust, samuti osalesime koos Turu linna ühingute koostööpäevale uuesti avatud Turuplatsil kesklinnas.
Iseseisvuspäeva tähistamine Turu Raamatukogusilla juures on meie uus traditsioon, mida soovime tulevikus teha igal aastal - sild Eesti värvides on tõesti muljetavaldav. Samuti tähistame uusiseseisvuspäeva augustis, lisaks olime augustikuu üritustel Vanal Suurturul muusika, tantsu ja kunstiga.
2022 aasta jooksul oli väga ajakohane ja tähtis koroonateavitus eesti keeles, mida teeme koostöös Soome Punase Ristiga.
Ühingu ideede elluviimiseks on olulised projektid. Meid on toetanud:
EU Central Baltic Programm (Saame Kokku, Lumo, Lemon, ProNatMat, REGI, Fem)
Turu linn, Stea / nõustamine, Taike ja INSA / kultuur, Eesti Instituut / lasteringid, kultuur, Turun teatterisäätiö, SPR / monikielinen koronatiedotus.
Kokkuvõtte koostas Ülle Priks
**************
LIITE 2 / Toimintakertomus 2022
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n tapahtumaluettelo vuodelta 2022
Koronarajoitusten takia peruuntuneet tapahtumat merkitty sinisellä
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry
Tapahtumat 2022 / Liite hallitukselle
Tammikuu
1.1.-15.1. Tapahtumat ja kokoontumiset kielletty, toimisto on palvellut puhelimitse. Passien luovutus ajanvarauksella.
17.1. Konsuli Marjut Puustan vastaanotto Viro-keskuksessa
18.1. Konsuli Peeter Püvin vastaanotto (peruuntui)
18.1. Hallituksen kokous (etänä)
19.1. Tene Ruubelin nukketeatterin esitys, Lausteen lähiötupa (peruuntui)
26.1. Ülle Priksin kynttiläpaja, Lausteen lähiötupa (peruuntui)
25.1. International House Turku avattu: vironkielistä neuvontaa nyt myös keskustassa tiistaisin klo 16-18 (Skanssi jatkaa torstaisin klo 15-18)
26.1. SPR:n monikielisen koronaneuvonnan järjestöjen tapaaminen (etä)
26.1. Eesti instuut, opettajien koulutuspäivä Zoomissa: kutsusta esitellään Viro-keskuksen toimintaa ja lastenrinkien työtä (teatteriopetus) sekä Viguriväntin kirjaa. Esiintyjät Kirsi Äyräs, Ülle Priks, Siim Maaten.
28.1. SPR:n monikielisen koronaneuvonnan neuvottelukokous (etä)
Kielikurssit alkavat: TSL:n Viro-keskuksessa paikan päällä kokoontuvista kursseista pääsi aloittamaan viron jatkokurssi / Karmen Tomson, muut suunnitellut joudutaan perumaan. Netin kautta aloittanut Mari Jurtomin ohjaama kurssi.
Keskustelupiirit aloittavat (peruuntuu / siirtyy rajoitusten takia, tapaamiset aluksi kahvilassa)
Lasten laulurinki aloittaa (peruuntuu/aloitus siirtyy helmikuulle)
Koronatiedotustyö #StoppKoroona jatkuu:
*hankekokous kaikkien partnerien kanssa 26.1. / etä
*neuvottelu omasta työstämme 28.1. / etä
Helmikuu
1.2. Etnon kokous (Kirsi Äyräs) etä
3.2. Varsin Hyvä ry:n kokous (Kirsi Äyräs) etä
9.2. Liikuntaa, urheilua, mitaleita -nettikeskustelu facebook live ja tallenteena podcast. Keskustelijat kunniakonsuli Andrus Junolainen ja Sari Kivimäki, Liikkuva aikuinen -projekti, Kehittämispäällikkö, Liiku ry
10.2. Suora lähetys Viljannista: Bonifatiuksen killan esittely Viro-matkailijan vinkit -ryhmälle.
15.2. Hallituksen kokous, etäkokous
16.2. Z:um kohvik - Kuidas elad, eestlane? Virolaisten nettitapaaminen #StoppKoroona
18.2. Ajurünnak klo 18- , kutsutaan virolaisten klubin toimintaa ideoimaan
*Toiminnantarkastus hallituksen kokouksen jälkeen
23.2. Kynttiläpaja Lausteen lähiötuvalla, ohjaa Ülle Priks, yhteistyössä Turun kaupunki
24.2. Itsenäisyyspäivän juhlat: Kirjastosillan juhlavalaistus Viro-keskuksen pyynnöstä. Kutsutaan kaikkia iltakävelylle nauttimaan sini-must-valge valoista.
Esiintymässä TK Krystal tanssijat, yhteislaulun johto Triinu-Liis Kull.
-Nettivideot itsenäisyyspäivän tervehdyksinä.
26.2. Kynttiläpaja aikuisille, viktoriinid / muistipelit ja tietovisat
-Tene Ruubelin nukketeatterin esitys, Lausteen lähiötupa / lähikirjastot, etsitään esiintymisen mahdollisuuksia yhdessä Turun kulttuurikoordinaattorin kanssa
-Uusi lasten kirjallisuuspiiri aloittaa ( torstaisin, opettaja Krista Arro)
-Uusi suomen kielen alkeiskurssi aloittaa ( keskiviikkoisin)
-Keskustelupiiri torstaisin klo 10-11.30
Maaliskuu
2.3. Z:um-kohvik nro 2
3.3. Torstaiaamun keskustelupiiri
10.3. Toiminnantarkastus
10.3. Torstaiaamun keskustelupiiri
10.3. Suomen kielen alkeet
10.3. Lasten kirjallisuustunti
12.3. Naistenpäivän tapahtuma TK Krystal salilla -joogaa, tanssia, askartelua, musiikkia, ruokaa, tuote-esittelyjä, käsihoitoja
15.3. Hallituksen kokous
16.3. Hankeideointia Viro-keskuksessa, Tiina Valtanen, Rauno Saralehto
16.3. Suomenkielen alkeet
16.3. Z.um Kohvik nro 3
17.3. Torstaiaamun keskustelupiiri
17.3. Lasten kirjallisuustunti
17.3. Suurlähetystön kutsu, aktiiviset virolaiset Helsinkiin neuvottelupäivään
22.3. Kevätkokous, Brinkkalan talon vihreässä salissa
Esitelmä: Lassi Saressalo, Kalevipoeg
Viro-kahvila, tuotto Ukrainan hyväksi
23.4. Pop Up kahvila toimistolla (koronatiedotus)
24.4. Pop Up kahvila toimistolla (koronatiedotus)
24.3. Torstaiaamun keskustelupiiri
31.3. Torstaiaamun keskustelupiiri
30.3. Z:um kohvik 4
Julkaistiin koronahankkeen videot:
*Olen lähikontaktne – mida ma pean tegema? (Olen altistunut, kuinka minun pitää toimia?)
*Reisides Eesti (mitä pitää tietää Viroon matkustaessa)
*Reisides Soome (mitä pitää tietää Suomeen matkustaessa)
*oled piirangutest tüdinenud (oletko kyllästynyt rajoituksiin, mitä voit itse tehdä)
Huhtikuu
1.-7.4. Kirsi “lainassa” Turkuseuran töissä (Suomen Turku -lehden toimitussihteerinä)
7.4. Torstaiaamun keskustelupiiri
14.4. Torstaiaamun keskustelupiiri
21.4. Torstaiaamun keskustelupiiri
28.4. Torstaiaamun keskustelupiiri
Öökuninganna-esitykset
11.4. -12.4. Helsinki, Eesti Maja / harjoitukset
13.4. Loimaa, Loimaan teatteri
17.4. Lappeenranta, kulttuuritila Nuijamies
18.4. Mikkeli, Vanha Sotku, yhteistyössä kulttuuriseura Mihkel
Viron kiertue:
21.4. Rakvere
22.4.Tartto
23.4. Viljanti
24.4.Pärnumaa, Tori
28.4.Turku (peruuntui terveyssyistä)
29.4. Salo, yhteistyössä Salon seudun Suomi-Viro -seura ry
Toukokuu
4.-5.5. Konsuli Peeter Püvi Turussa, sormenjälkien antamisen mahdollisuus Viron kansalaisille.
5.5. Torstaiaamun keskustelupiiri vasta klo 13 konsulin työn jälkeen
5.5. Varsin Hyvä ry:n hallituksen kokous, kevätkokous ja Maaseutumania-tapahtuma Liedossa. Osallistui Kirsi Äyräs.
7.5. Mukana Lasten suurtorilla
9.5. - 12.5. TET-harjoittelu / Marcus
9.5. Veiko Kokk, Turun saaristo, Pohjolan Venetsia -näyttelyn ripustus ja avajaiset. Mukana kuraattori Külli Reinup ja kuvaaja Veiko Kokk.
10.5. Viro-keskuksen kirjastokierros: Yli-Maaria
11.5. Viro-keskuksen kirjastokierros: Aunela
12.5. Reino Lemmetyisen saattotilaisuus Pyhän ristin suuressa kappelissa.
12.5. Torstaiaamun keskustelupiiri peruuntui
14.5. Peruuntui: Virolaisten seurat, EOVS kokous Turussa
12.5. Peruuntui: Kulttuurimatka Tarttoon / Viro-kiertomatka ja Prima Vista -festivaali
14.5. Kansantanssipäivä, harjoitukset Raisiossa ja esiintyminen Vanhalla Suurtorilla / Taiteen talon avajaisissa Brinkkalan pihan väki mukana.
17.5. Hallituksen kokous
17.5. Ülle Priks Suurlähetystössä illallisilla
18.5. Viro-keskuksen kirjastokierros: Vasaramäki
19.5. Viro-keskuksen kirjastokierros: Varissuo
19.5. Torstaiaamun keskustelupiiri
21.5. Retki Yläneen Harjureitille
24.5. Hankekokous Helsingissä, SPR:n monikielinen ja monikanavainen tiedotushanke
28.5. Meidän Markkinat, Hea Hoog -verkkokaupan esittely Viro-keskuksessa
31.5. Viro-keskuksen kirjastokierros: Ilpoinen
Kesäkuu
Passien ja id-korttien jako toimistolla ti, ke ja to
Peruuntui: Nuorten kesätyöprojekti
7.6. alkaen tiistaisin kesäjoogaa, ohjaa Heli Tamm
18.5. Vanhan Suurtorin kirppis, koronatiedotushanke mukana
30.6. - 3.7. Keskiaikaiset markkinat, mukana Hea Hoog
1.7. Vierailu Ravattulan työkeskuksessa Hea Hoog-vieraiden kanssa.
Heinäkuu
Passien ja id-korttien jako heinäkuussa toimistolla ti, ke ja to
Naantalin neulegraffiti-tapahtuma “sukkapuu” -osallistuminen peruuntui
23.7. Virolainen bändi Ringhold Turussa Ilmiö-festivaalilla
25.-27.7. Ruisranta, eestlaste klubi, koronatiedotusprojektin tapahtuma ja vieraana Uniliitto ry / Epätyypillinen Unirytmi ry
26.7. Kristel Aer Turun urkujuhlilla - mainostettu Tuomiokirkon päiväkonserttia
Hengaillaan Haapsalussa (omatoimimatka, yhteistä ohjelmaa ja tutustuminen Haapsaluun)
Elokuu
1.8.- Lasten ja nuorten teatterileiri Ruisrannassa peruuntui
Osallistuminen peruuntui: 4.8. harrastajateatterifestivaali Viljannissa
11.8. Turun taiteiden yö:
Varsinais-Suomen Viro-keskus Ry:n konttorilla Brinkkalan sisäpihalla:
16.00 Käsikellonäyttelyn avajaiset, Triinu-Liis Kull esittelee kokoelmaansa.
Vanhalla Suurtorilla:
17.00 Viro-keskuksen ohjelmasikermä avataan kellojen helinällä. Käsikellot: Triinu-Liis Kull
17.20 TK Crystal – kilpatanssiesitys
18.00– Piilotettua taidetta: Päivi Petzu Hautala, FreeArtTaiteidenyö22
Sarjakuvia: Matti Äyräs ja Rita Mukkala, Uusia ruutuja
Musiikkia, tanssia, Viro-juttuja suomeksi ja viroksi. Mukana ukrainalaiset ystävämme.
20.00 Igni Ferroque – tulisirkus
11.8. - 31.8. Triinu Liis Kull, käsikellokokoelman näyttely Viro-keskuksessa
12.-13.8. Uudenkaupungin Viro-tapahtuma Gasthaus Pookissa, mainostettu yhteistyössä Tuglas-seuran ja Vakka-Suomen Viro-seuran tapahtumaa, esitetty kutsu jäsenistölle
15.-18.8. Ruisranta, syyskauden avajaiset,
ma: TK Crystal tanssijoiden treenit ja harrastuksen esittely
ti: hallituksen kokous ja projektivieraina Olemisen Balanssia ry
ke: avoin uinti- ja saunavuoro.
17.8. Etnon työpaja, rasisminvastainen toimintasuunnitelma laadinnassa
15.8. - 22.8. Kirsi “lainassa” Turkuseuran töissä (Suomen Turku -lehden toimitussihteerinä)
20.8. Viron uudelleenitsenäistymispäivä.Taiteiden talossa samba-tapahtuma, kutsutaan jäsenistöä - avoimet ovet ja kahvit.
20.8. Kesäretki yhdessä Varsin Hyvä ry:n kanssa: Kustavi, Taivassalo.
20.8. Tampereella Viron itsenäisyyspäivän tapahtuma, Nopsajalad kutsuttu esiintymään.
23.8. Koronatiedotushankkeen järjestötapaaminen, Ülle Priks ja Kirsi Äyräs
26.8. Etnon työpaja, rasisminvastainen toimintasuunnitelma
29.8. tervehdyskäynti Mvkk avajaisiin Uudenmaankatu 1 (Kirsi Äyräs)
29.8. Markku Laitakarin näyttelyn ripustus
-Käsikellonäyttelyn esittelyt toimistolla, näyttelyä esitelty useaan kertaan kiinnostuneille, noin 120 vierasta. Keräilijä Triinu-Liis Kull.
Syyskuu
Toimistopäivystykset ma-to klo 10-15 (passien ja id-korttien jako)
1.9. viron alkeiskurssi aloittaa (Marika Mägi)
Keskustelupiirit kokoontuvat: torstaiaaamun keskustelupiiri to klo 10 - suunnitteilla ryhmän yhteinen omatoimimatka Tarttoon.
Muut kielikurssit aloittavat 10.9. alkaen (toimistolla TSL ja Karmenin kurssit alkeisjatko ja jatko keskiviikkoiltaisin, Työväenopistolla Eva Finchin kolme ryhmää. Suomea vironkielisille opettaa Marika Mägi)
Virolaisten neuvonta Monitorissa jatkuu paikanpäällä (Ülle Priks): tiistaisin klo 16-18 KOP-kolmiossa ja torstaisin klo 15-18 Skanssin Monitorissa. Kesällä neuvonta on toiminut puhelimitse. Tiedotetaan viikottain kohderyhmälle facebook-sivujen ja ryhmien kautta.
Klubi-iltojen aloitus: tavoitteena jäsenistön aktivointi:
7.9. käsikellojen esittely
13.9. vapaaehtoisten infoilta
15.9. Numismatiikka-teemailta, kokoelmaansa esittelee Rein Kull
10.9. lauantain avoimet ovet, Markku Laitakarin näyttelyn avajaiset ja esittely. Vanhalla Suurtorilla samaan aikaan lähiruokapäivä, menossa mukana! Kirjakirppis toimistolla
13.9. Koronahanke / digitaalinen saavutettavuus-koulutus (osallistuivat Kirsi Äyräs ja Tiina Iskala)
15.9. Varsin Hyvä ry:n hallituksen kokous, osallistui Kirsi Äyräs
17.9. Kirjakirppis toimistolla.
18.9. Turun päivä / Mahdollisuuksien tori
-Viro-keskus Turun päivän appro -suunnistuksen rastina. Viro-visa opiskelijoille.
-Lavaohjelmaa kl 11.30-17 / Viro-osuus: Tene Ruubelin nukketeatteri, TK Crystal
-Järjestöjen kojut 16 kpl, osallistuvia järjestöjä yht 25.
-järjestäjät Interkultuurinen foorumi RY, V-S Viro-keskus ry ja Suomen ukrainalaiset ry ja valtakunnallisena järjestäjänä Fingo.
20.9. järjestöjen päivä kauppatorilla. Varsinais-Suomen Viro-keskus ry osallistui yhdessä Suomen ukrainalaiset ry:n kanssa. Kierrettiin myös kaikilla 60 kojulla tarjoamassa kahvia lämmikkeeksi (Kirsi Äyräs ja Olena Herasymenko)
20.9. hallituksen kokous
27.9. Koronatiedotushankkeen järjestötapaaminen (osallistui Ülle Priks)
27.9.. Kirjamessuvapaaehtoisten kokous toimistolla. Etänä mukana Kirsi Bongwirnso (SVYL).
27.9. Keskuksen ensimmäinen puheenjohtaja Markku Lehtonen vieraili ja luovutti Minun Vironi -kirjan 2.painoksen lämpimäiskappaleen yhdistykselle, vastaanotti hallituksen jäsen Rauno Saralehto.
29.9. Konsulin vierailu Turussa / Peeter Püvi. 22 asiakasta kävi antamassa sormenjäljet Viron id-korttia tai passia varten.
Lounas konsulin kanssa: yhdistyksen edustajat Terttu Parkkinen, Raimo Korhonen, kunniakonsuli Andrus Junolainen
30.9. Turun kirjamessut alkavat
Lokakuu
1.10. Turun kirjamessut
2.10. Turun kirjamessut
Messuilla Arvo Pärt -näyttely, osasto A7 ja jo perinteiseen tyyliin suuri Viro-osasto A22
5.10. Koronatiedotustyöpaja Helsingissä
5.10. Markku Laitakarin MyyttiSyys -näyttelyn esittely, asiantuntijavieraana John Björkman.
6.10. Musiikkiringin näytetunti (3-6-vuotiaat) peruuntui, yhdistetään 13.10. tapahtumaan
7.10. Mikael Korhonen: Läänemaa -kirjan esittely ja näyttelyn avajaiset.
11.10. Kässäaamu - Käsitöö hommik -aloitetaan Knit & tag -teoksen suunnittelu
13.10. Musiikkiringin näytetunti (7-10 vuotiaat) ja keskustelupiiri vanhemmille
15.10 Viro-lauantai Uudessakaupungissa
17.10. Linnalaager: lasten päiväleiri syyslomalla, teemana sarjakuva
17.10. Virolaisten klubi-iltojen aloitus
18.10. Linnalaager: lasten päiväleiri syyslomalla, teemana syksyinen askartelu
18.10 hallituksen kokous
19.10. Linnalaager: lasten päiväleiri syyslomalla, musiikkipäivä
25.10. Virolaisten klubi-ilta 2
26.10. Koronatiedotushankkeen tapaaminen
26.10. Narvan aikuislukion delegaatio tutustumassa turkulaiseen aikuiskoulutukseen (AKK) ja iltalukioon (16 henkilöä)
27.10. Lasten musiikkirinki aloittaa - Laste muusikaring alustab
28.10. Konsulipäivä, Marjut Puusta
26.10-29.10 Omatoimimatka Tarttoon / Torstain keskustelupiiri reissussa junalla, laivalla, bussilla, ohjelmassa Tarttoon tutustumista ja teatteri.
31.10. Päivi Petzu Hautalan näyttelyn avajaiset
Marraskuu
1.11. Virolaisten klubi-ilta 3
1.11. Ukraina-keskuksen avajaiset
1.11. Käsityöaamu
2.11. Koronatiedotustyöpaja Helsingissä (meno peruuntui)
2.1. Monikulttuurisen itsenäisyyspäivän suunnittelukokous
3.11. Keskustelupiiri
3.11. Sisäministeriön maahanmuuttodialogit -kampanja: keskustelutilaisuus 3.11. klo 13: Aktiivisesti osallistumaan: keskustelu Suomessa asuvien vironkielisten vaikutusmahdollisuuksista.
3.11. Interkulttuurisen foorumin vuokraneuvottelut
3.11. Lasten laulurinki Viro-keskuksessa
4.-6.11 Svyl:n vuosikokous ja seminaari Tallinnassa
7.11. Interkultuurinen foorumi ry:n hallituksen kokous Viro-keskuksessa
8.11. Käsityöaamu
8.11. Virolaisten klubi-ilta 4
8.11. Uuden vironkielisen kuoron perustaminen ja ensimmäiset harjoitukset
8.11. Ivar Miller / Semu vierailemassa Viro-keskuksessa
9.11. WTC aamukahvitilaisuus, teemana Viro
10.11. Lasten laulurinki siirtyy Linnankatu 31 tiloihin
12.11. Martinpäivä / isänpäiväjuhlat virolaisille perheille Kanslerintie 19 (peruuntui)
14.11. Suomen kielen alkeiskurssi alkaa Ukraina-keskuksessa (vetäjänä vapaaehtoisemme Hannele Engren)
14.11. käsityöillat alkavat Ukraina-keskuksessa (Päivi Hautala, Ülle Priks)
15.11. Käsityöaamu
15.11. Rekry expo: toimiston harjoittelijat messuilla
15.11. Hallituksen kokous, kunniakonsuli vieraana
15.11. Kuoron harjoitukset - etsitään vielä lisää laulajia (peruuntui sairastapauksen vuoksi)
17.11. Koronatiedotushankkeen seminaari Helsingissä
17.11. Shakki: peli-ilta nro 1, Linnankatu 31
17.11. Lasten laulurinki (peruuntui )
18.11. Monikultttuurisen itsenäisyyspäivän suunnittelukokous
18.11. Central Baltic -hankesuunnittelun palaveri
18.11. Viron itsenäisyyspäivän suunnittelupalaveri
19.11. Matka Martin markkinoille Helsingin kaapelitehtaalle
21.11. Käsityöilta, Linnankatu 31
22.11. Käsityöaamu, Viro-keskus
22.11. Syyskokous
22.11. Kuoron harjoitukset, Linnankatu 31
23.11. Kranssipaja Ukraina-avustuspisteessä Raisiossa, ohjaa Marje Õunapuu
23.11. HAMK opiskelijat, etäneuvottelu, palveluohjauksen kehittämisen projekti
24.11. Esitelmä Naantalissa - kutsujana Naantalin karjalaiset ry (Kirsi Äyräs)
24.11. Lasten laulurinki
24.11. Karmen Tomsonin esitelmäilta Viron matkailusta, yllätysvieraina Kadrisantid
24.11. Shakki-ilta Linnankatu 31
25.11.-27.11. Fingon koulutuspäivät Helsingissä (Kirsi)
26.11. Katrinpäivä (Linnankatu 31) -kynttiläpaja-jalokiviesittelyä Sander Priks
26.11. EOVS koostööpäev (Helsinki)
25.-27.11. Fingon Mahdollisuuksien tori -koulutuspäivät Helsingissä, Kirsi Äyräs osallistui
-Tiedonkeruu vironkielisiltä / ETNO, hyvien väestösuhteiden ohjelma: toteutetaan nettikyselynä ja yksittäisinä haastatteluina.
-26. – 27.11 Joulumarkkinat alkavat
Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat järjestetään Turun Vanhalla Suurtorilla neljänä adventtiviikonloppuna 26. – 27.11., 3. – 4.12., 10. – 11.12. ja 17. – 18.12.2022.
Joulukuu
-Radio-ohjelman käsikirjoitus alkaa / tilaajana Länsi-Suomen ETNO
-Tutustumiskäynti Radio Robin Hoodiin 11.12.
1.12. Mikko Laaksosen esitelmäilta, Suomen ja Viron arkkitehtuurin yhteydet
2.12. Kässäaamu
1.12. Monikulttuurinen itsenäisyysjuhla VPK-talolla, mukana Marje Õunapuu trio ja Nopsajalad.
3. – 4.12. Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat
5.12. Lassi Saressalon esitelmäilta, heittelikö Kalevipoeg susia kivillä?
7.12. Interkulttuurisen foorumin syyskokous
7.12. Central Baltic hakijainfo Helsingissä (Kirsi Äyräs)
8.12. Karmen Tomsonin esitelmäilta, matkailu (Tallinnan museot, Viron pikkusaaret)
9.12. Kässäaamu
Saga-palvelutalon joulumyyjäiset
9.12. jouluruokien maistajaiset, joululaulut (Linnankatu 31) peruuntui
10. – 11.12. Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat
-10.-11.12. Teatteriviikonloppu, improkurssi nuorille (tukija: Turun kaupungin nuorisopalvelut)
10.12. Lasten teatteritunti ja lasten joulujuhla (Linnankatu 31) Ohjaajina Triinu-Liis Kull ja Siim Maaten, jõuluvana: Jukka Kaukonen
Tene Ruubelin nukketeatterin jouluesitys (peruuntui)
14.12. Keskustelupiirin joulujuhla
16.12. kässäaamu
17. – 18.12. Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat
20.12. Jouluillallinen Viro-keskus ja Olemisen Balanssia ry
21.12. Glögi-tarjoilut Viro-keskuksessa
22.12. Glögi-tarjoilut Viro-keskuksessa
Välipäivät: passipäivystys 28.12. ja 29.12. klo 12-15
Lastenkuoro Tallinnasta vierailee - valmistellaan konserttia loppiaiseksi (5.-8.1.)
LIITE 3: Youtube -linkit nettitapahtumien tallenteisiin
#Stoppkoroona soittolista Youtubessa:
https://youtube.com/playlist?list=PL8zQUWkaUMm77V4xwR54fqGs1AJmsmmto
Emakeelepäeva vestlus
https://youtube.com/playlist?list=PL8zQUWkaUMm7d3mxGDRc1C-MSQHgjoriA
Emakeelepäeva tervitused
https://www.youtube.com/playlist?list=PL8zQUWkaUMm5Lciax5JWI5ShUtOJafjHv
Vestlus arstiga / keskustelu lääkärin kanssa:
https://youtube.com/playlist?list=PL8zQUWkaUMm5JjZe474Q8tvPDoSGE6OJE
Eesti keskus räägib: (keskustelu kunniakonsulin kanssa
https://youtube.com/playlist?list=PL8zQUWkaUMm496FGCZjKE2tMzv-DWFarw
Turu aeg ja kohad
https://youtube.com/playlist?list=PL8zQUWkaUMm7qMCi37rJVgk-KYt3De9FE
Vigurivänt äänikirjana:
Itämeri - Läänemeri (kesätyöprojektiin liittyvät tunnelmakuvat)
https://www.youtube.com/playlist?list=PL8zQUWkaUMm5tCaUnvF0hZnfewCLPBNq9
Biologi Toomas Trapido puhuu kesätyöntekijöille Itämeren tilasta (viroksi):
https://youtu.be/MXfN8eJI76Q
Keskiaikakokoelma:
https://youtube.com/playlist?list=PL8zQUWkaUMm5eYBEEtYtrc1zIHl8C1qHP
LIITE 4, Medialinkit vuodelta 2022
Tylkkäri haastatteli emeritus kunniakonsuli Keijo Virtasta:
https://tylkkari.fi/2022/11/14/virolaista-diplomatiaa-turussa/
Mahdollisuuksien tori
Miten ilmastokriisin kustannukset jaetaan oikeudenmukaisesti? - Fingo
Virolaisten neuvonta Monitorissa
Kirjamessut, viroksi:
Eestlaste lõkkeplats Turu raamatumessil – Eesti Kultuuriseltside Ühendus
Mahdollisuuksien tori (viroksi)
https://kultuuriseltsid.ee/2022/09/19/voimaluste-aeg/
Uutinen käsikellonäyttelystä (viroksi)
https://kultuuriseltsid.ee/2022/09/09/turu-eesti-keskuse-sugis-algas-kasikellade-helinaga/
Artikkeli kolikoiden keräilijästä ja näyttelystä (viroksi):
https://kultuuriseltsid.ee/2022/09/17/ma-ei-kogu-raha/
Keskiaikaiset markkinat - viroksi
Keskajapäevad Turus – Eesti Kultuuriseltside Ühendus
Retkipäivän uutinen - viroksi
Matkapäev Turus – Eesti Kultuuriseltside Ühendus
Koronatiedotusta:
https://www.turku.fi/uutinen/2022-02-03_monikielinen-hanke-tarjoaa-koronatietoa-omalla-aidinkielella
Juttu koronatiedotuksesta:
Avun Maailma 01/2022 - Lehtiluukku.fi
Olimme kouluttamassa vironkielen opettajia:
Kansantanssipäivä 14.5.2022
Kolme kandi lood – Eesti Kultuuriseltside Ühendus
Kunniamerkit
SVYL jagas teenetemärke – Eesti Kultuuriseltside Ühendus
Öökuninganna huhtikuun kiertue:
KADUNUD NÄITLEJAD | Tene Ruubel: „Oleksin võinud kuidagiviisi edasi soperdada, aga minu
aeg sai laval täis.“ (ohtuleht.ee)
Öökuninganna Tene Ruubeli juubelilavastus | Piletimaailm
Etendus "Öökuninganna" | Tori Rahvamaja, Jôgeva, JN | April 24, 2022 (happeningnext.com)
Ajankohtaista - www.teatterituikku.fi