tiistai 30. heinäkuuta 2019

Tarton ERM:n kiertonäyttely nyt Viro-keskuksessa

Viron kansallismuseon kokoama näyttely
esittelee suomalais-ugrilaisia kansoja


”Finno-Ugric and Samoyed Peoples”


Viron kansallismuseon tuottama kiertonäyttely ”Finno-Ugric and Samoyed Peoples” on kesällä 2019 esillä kesäkuussa Raision kaupunginkirjastossa sekä heinä- elokuussa Turussa Viro-keskuksessa. Lisaksi näyttely vierailee Turun messuilla 23.8.-25.8.

Näyttely esittelee kansoja, joita yhdistää kielisukulaisuus: suomalais-ugrilaisia ja samojedikansoja.

Näyttely koostuu kahdesta sermistä, joissa esitellään kaikki kielisukulaiskansat. Näyttelyn runsaasta kuvituksesta suurin osa on peräsin Viron kansallismuseon valokuvakokoelmista, mutta joukossa on myös vanhempaa kuvamateriaalia Suomesta, Venäjältä, Unkarista ja muutamasta muusta maasta. 

Osa suomalais-ugrilaisten nykyelämän kuvista on peräisin virolaisten tutkijoiden yksityiskokoelmista. Tunnelmalliset kuvat esittävät suomensukuisia ihmisiä arkipäivän askareissa. Esillepano sisältää myös kartan suomalais-ugrilaisten ja samojedien asuinalueista sekä tämän hetkisestä väestömääristä. 

Näyttelyllä halutaan kertoa, että näiden suomensukuisten alkuperäiskansojen kansankulttuurilla on paikkansa nykymaailmassa. Tämä on maailman kulttuurista monimuotoisuutta, ja suomalais-ugrilaisten ja samojedikansojen kulttuuriperinnön vaaliminen onkin ollut Viron kansallismuseon yhtenä tärkeänä tehtävänä jo sen perustamisesta lähtien. ERM:n (Eesti Rahva Muuseum) kiertonäyttelyn tekstit ovat englanniksi, ja sen on tarkoitus kiertää ympäri Eurooppaa, Suomen jälkeen vuorossa ovat Latvia ja Liettua.

Näyttelyn ovat laatineet Svetlana Karm, Indrek Jääts ja Laur Vallikivi ja sen on suunnitellut Jane Liiv.


Tule katsomaan, millaista työtä Virossa tehdään suomensukuisten kansojen kulttuurihistorian tallentamiseksi, vapaa pääsy!

Järjestävät: ERM / Tartto ja Varsinais-Suomen Viro-keskus ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti