Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n hallituksen esitys toimintakertomukseksi vuodelta 2019
Seuraava käsittelyvaihe: Kevätkokous 26.3. 2020
SISÄLLYS
Yleistä
Sääntömääräiset kokoukset
Viro-keskuksen hallitus
Toimitilat
Toimihenkilöt
Jäsenasiat
Konttorin ja kunniakonsulaatin päivittäinen toiminta
25-vuotisjuhla ja muita tapahtumia
Vierailijat toimistolla
Yhteistyö muiden yhteisöjen kanssa
Yhteistyö Viron suurlähetystön kanssa
Tiedotus
Jaostot
Oratorio Dom -sävelteos
Yhteistyö SVYL:n kanssa
Projektit
Yhdistyksen talous
Lopuksi
2019
1 YLEISTÄ
Säännöissä yhdistyksen toiminnan tarkoitus määritellään seuraavasti:
”Keskuksen tarkoituksena on edistää Varsinais-Suomen ja Viron yhteistyötä, lisätä Viro-tietoutta ja viron kielen tuntemusta Suomessa ja tukea jäsentensä keskinäistä yhteistyötä. Keskus vaalii ja kehittää erityisesti Turun, Tarton, Tallinnan ja Kuressaaren keskinäisiä yhteyksiä.
Keskus toimii Varsinais-Suomessa asuvien virolaisten yhdyssiteenä, tavoitteenaan lisätä sosiaalista hyvinvointia ja tukea kotoutumista. Keskus edistää virolaisen kulttuurin harrastusta sekä viron kielen säilyttämistä.”
Vuonna 2019 yhdistys on lisännyt Viro-tietoutta tarjoamalla kulttuuritapahtumia ja kielenopetusta sekä luentotilaisuuksia ajankohtaisista aiheista sekä harjoittamalla matkailuneuvontaa. Se on ollut kehittämässä ystävyyskaupunkitoimintaa sekä auttanut yhteisöjä ja yksittäisiä ihmisiä Viro-kontaktien löytämisessä. Viron 100-vuotisjuhlan (2018) jatkuminen viron kielen juhlavuotena (2019) on näkynyt Viro-keskuksen toiminnassa koko vuoden ajan: tapahtumia on ollut erittäin runsaasti, ja ne ovat tavoittaneet laajan yleisön.
Toiminnan kohderyhmänä ovat olleet toisaalta suomalaiset Viron ystävät, toisaalta Turun seudulla asuvat virolaiset, joita palvelee erityisesti yhdistyksen osana toimiva virolaisten klubi (Eestlaste Klubi). Virolaisten klubin aktiivinen toiminta on tuonut yhdistykseen vuoden aikana runsaasti uusia jäseniä. Keskus on tarjonnut työelämäneuvontaa ja harjoittelupaikkoja virolaisille maahanmuuttajille. Runsaasti kysyntää on ollut myös suomalaiseen yhteiskuntaan liittyvällä neuvonnalla. Yhdistys on myös tuottanut ja välittänyt käännös- ja tulkkauspalveluita.
Vuoden 2019 aikana yhdistyksen työ virolaisten parissa on ollut erittäin aktiivista, tässä merkittävänä tukena on ollut EU-rahoitteinen Varsin Hyvä ry:n Paikal-osahanke.
Yhdistyksen talouden perusta on Turun kaupungin myöntämä perusavustus. Viro-keskuksella on konttori ja toimitila Vanhalla Suurtorilla. Tila toimii samalla Viron kunniakonsulaattina.
2. SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET
Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 26.3.2019 Kulttuurikeskus Manillan Köysisalissa. Läsnä oli 20 osanottajaa. Kokouksen jälkeen Kadri-Ann Õunap esitelmöi kiinteistöasioista.
Sääntömääräinen syyskokous pidettiin 26.11.2019 samoin Kulttuurikeskus Manillan Köysisalissa. Läsnä oli 18 osanottajaa. Kokouksen jälkeen Mika Akkanen piti esitelmän Turun ja virolaiskaupunkien yhteistyöstä.
3. VIRO-KESKUKSEN HALLITUS
Keskuksen asioita on vuonna 2019 hoitanut syyskokouksen valitsema 12-jäseninen hallitus.
Hallituksen jäsenet 2019: Mari Jurtom puheenjohtaja, Juhani Koivuviita (1. varapuheenjohtaja),
Harri Raitis (2. varapuheenjohtaja), Duha Elsayed (sihteeri), Mikko Sedig, Pekka Lehtinen, Imbi Kolkkanen, Kari J. Kettula, Eva Finch, Juha Laine, Atte Huhtala, Veera-Kristiina Pirilä.
Taloudenhoitaja / Jäsenrekisterinhoitaja: Kirsi Äyräs
Kirjanpitäjä: Heivi Raudlam
Toiminnantarkastajat: Heimo Välimäki ja Kirsti Pakkala
Varatoiminnantarkastajat: Pekka Kanervisto ja Antti Valtanen
Hallitus kokoontui vuoden aikana 12 kertaa. Kokouksista kirjattiin yhteensä 228 pöytäkirjanpykälää.
Ülle Priks ja Mari Jurtom ovat edustaneet hallituksen kokouksissa virolaisten klubia. Yrityselämän asiantuntijat Asko Puikkonen sekä Ralf Hjorth ovat osallistuneet kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Puhe- ja läsnäolo-oikeus on ollut myös toimistolla työharjoittelussa olevilla.
Valmisteleva toimikunta ”VALTO” on kokoontunut säännöllisesti noin viikkoa ennen hallituksen kokousta valmistelemaan esityslistaa ja keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä. Valton työhön ovat osallistuneet vuonna 2019 Mari Jurtom, Juhani Koivuviita, Eva Finch, Kari J. Kettula, Juha Laine ja Kirsi Äyräs
Hallituksen päätöksellä 12.9.2019 kutsuttiin yhdistyksen pitkäaikainen sihteeri Reino Lemmetyinen yhdistyksen kunniajäseneksi. Kunniakirjalla palkittiin ESTO-markkinoiden järjestäjä Ülle Priks. Molemmat huomionosoitukset julkistettiin yhdistyksen 25v. juhlaristeilyllä Rudolfinalla 12.9. 2019.
4. TOIMITILAT
Yhdistyksen toimitila, Viro-keskuksen konttori, sijaitsee osoitteessa Vanha Suurtori 3 (Brinkkalan talon piharakennuksen 2. kerroksessa). Se toimii kunniakonsulaattina ja Viron infopisteenä. Tilaa käytetään myös palavereihin, kurssien pitoon ja pienimuotoisiin yleisötilaisuuksiin. Toimistossa palvellaan yhdistyksen jäseniä ja Virosta kiinnostuneita yksityisiä asiakkaita, kuntia, yrityksiä ja järjestöjä. Tarjolla on matkailuesitteitä sekä ajankohtainen The Baltic Guide -lehti. Säännöllinen aukioloaika oli ma-pe klo 10-16. Vuonna 2019 konttorilla on ollut runsaasti käyttöä myös kielikurssien tilana: parhaimmillaan kursseja on ollut jopa 4 iltana viikossa kello 17:n ja 21:n välillä.
Viro-keskuksen alakerrassa käytössämme oli vuoden 2019 alussa vielä Konsuligalleria, joka toimi näyttely- ja koulutustilana. Tila irtisanottiin helmikuussa, koska yhdistyksen vuokrakulut nousivat liian korkeiksi. Viimeisenä tempauksena Konsuligalleriassa järjestettiin nukketeatterin viikot, joiden aikana tarjosimme Turun kaupungin päivähoitoryhmille Tene Ruubelin esityksen Kolme pientä porsasta. Tilan kalusteet lahjoitettiin pois ja avaimet luovutettin Turun kaupungin tilaliikelaitokselle 1.3.2019.
Keskiaikamarkkinoiden ja joulumarkkinoiden aikaan Viro-keskuksen konttoria ovat hyödyntäneet virolaiset käsityöläiset ja ruokatuotteiden myyjät (Semun tyrnituotteet sekä Saarenmaan ekotuotteet). Samalla on esitelty markkinayleisölle yhdistyksen toimintaa Avoimet ovet -periaatteella.
Konttorin sijainti Brinkkalan sisäpihalla luo hyviä mahdollisuuksia yhteistyöhön sisäpihan ja Vanhan Suurtorin alueen naapurien kanssa. Vuonna 2019 tehtiin paljon yhdessä ja ideoitiin uusia yhteistyömuotoja.
5. TOIMIHENKILÖT
Yhdistyksen toiminnanjohtajana toimi vuonna 2019 filosofian maisteri Kirsi Äyräs.
Viro-keskus toimi vuonna 2019 tiiviissä yhteistyössä työvoimahallinnon sekä useiden oppilaitosten kanssa tarjoamalla harjoittelupaikan opiskelijoille sekä työharjoittelijoille.
Palkkatukityössä, työharjoittelussa sekä oppilaitosten työssäoppimisjaksoilla työskentelivät vuoden 2019 aikana: Tuuli Räli, Marju Galka, Henna Heino, Päivi Hautala. Liisa Maria Raudsepp ja Kerli Muruvee.
Erilaisissa projekteissa tekivät työtä: Tene Ruubel, Eva Finch, Mari Jurtom, Heivi Raudlam, Marje Õunapuu, Altti Äyräs, Ülle Priks.
Lisäksi 2019 yhdistys työllisti kesätyöntekijöitä Tutustu työelämään ja tienaa -sopimuksella ja Turun kaupungin kesätyösetelien avulla (2 nuorta). Lisäksi yhden kesätyöntekijän palkkaa tuki Turun seudun Osuuspankki, ja yhden palkkaa puolestaan Raision kaupunki. Heidän (kaikkiaan 4 nuorta) työtehtävät liittyivät lasten kesäleirin järjestelyihin, toimiston siivoukseen ja kalusteiden maalaukseen sekä yhdistyksen edustamiseen Keskiaikamarkkinoilla.
Dom-oratorion kantaesitys marraskuussa 2018 työllisti suuren joukon muusikoita. Viro-keskuksen palkkalistoilla oli esityksen valmistelun ja toteutuksen yhteydessä yhteensä 30 henkilöä, joista osa sai palkkansa 2019 alkuvuodesta.
6. JÄSENASIAT:
Yhdistyksen jäsenmäärä 31.12.2019 oli 403. Jäsenistä virolaisia oli 189. Vuoden aikana liittyi 32 uutta jäsentä.
Yhteisöjäsenet 2019: Raision kaupunki, Paimion kaupunki, Ruskon kunta, Kemiönsaaren kunta, Henrikin seurakunta, Turun työväenopisto, Auralan Setlementti ry, Erkki Saari oy, Abelita oy, Turun Tuglas-seura, Kiinteistötyöntekijät Turku ry, PAM osasto 069, Turun Autoalan työntekijät ry, Turun konservatorio / Turun konservatorion kannatusyhdistys ry, Katariinan koulu, Siirtolaisuusinstituutti.
Uutena yhteisöjäsenenä liittyi mukaan Kaarinan kaupunki. (Kaupunginhallituksen päätös 4.3.2019)
7. KONTTORIN JA KUNNIAKONSULAATIN PÄIVITTÄINEN TOIMINTA
Toimistossa on asioinut vuoden aikana toimistoaikaan 1812 henkilöä (vrt. vuoden 2018 lukuun 1995), jotka jakautuvat kuukausittain seuraavasti: tammikuu 149 (148 vuonna 2018), helmikuu 113 (191), maaliskuu 127 (171), huhtikuu 165 (170), toukokuu 143 (167), kesäkuu 113 (187), heinäkuu 75 (79), elokuu 134 (218), syyskuu 357 (211), lokakuu 165 (162), marraskuu 161 (196), joulukuu 110 (95).
Tämän lisäksi toimistolla on vieraillut vuoden aikana useita tuhansia vierailijoita Vanhan suurtorin tapahtumien yhteydessä. Myös toimiston iltakäyttö on ollut aktiivista; kieliryhmät ovat kokoontuneet neljänä iltana viikossa säännöllisesti (kävijöinä keskimäärin 60 kurssilaista viikossa).
Kunniakonsulaatin palvelut:
Passeja ja henkilökortteja luovutettiin vuoden aikana yhteensä 819. Luovutukset jakautuivat kuukausittain seuraavasti: tammikuu 91, helmikuu 75, maaliskuu 44, huhtikuu 61, toukokuu 63, kesäkuu 67, heinäkuu 51, elokuu 105, syyskuu 83, lokakuu 57, marraskuu 60, joulukuu 62.
Passien ja id-korttien luovutuksessa Varsinais-Suomen Viro-keskus oli jälleen kunniakonsuli Keijo Virtasen johdolla aktiivisin Viron kunniakonsulaatti koko maailmassa.
Passien noudon yhteydessä kävijöille on kerrottu Viro-keskuksen ja virolaisten klubin toiminnasta. Kohtaamiset ovat olleet hyödyllisiä uusien yhteistyösuhteiden luomisen ja jäsenpohjan laajentamisen näkökulmasta. Samoin kunniakonsulaatin kävijöillä on mahdollisuus kysyä neuvoa ja keskustella omista asioistaan, saada tietoa ja tukea: näin pystymme olemaan merkittävästi avuksi ja hyödyksi Suomessa asuville virolaisille.
Vuonna 2019 otettiin pilottiprojektina käyttöön kunniakonsulien internetin kautta toimiva tietokanta. Se on ollut erittäin hyödyllinen työväline passien jakamisessa. Pilotissa on ollut jonkin verran korjattavaa, ja näissä kysymyksissä olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Viron suurlähetystön kanssa.
8. 25-VUOTISJUHLA JA MUITA TAPAHTUMIA
Toimintakertomuksen liitteenä on luettelo vuoden tapahtumista. Vuosi 2019 on ollut erittäin vilkas, Yhdistyksen oma 25-vuotisjuhla sekä Viro 100 -juhlinnan jatkuminen viron kielen juhlavuotena on näkynyt merkittävästi yhdistyksen toiminnassa koko vuoden.
Seuraavassa joitakin poimintoja vuoden ohjelmasta:
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n 25-vuotisjuhlaa vietettiin 12.9.2020 Rudolfina-risteilyllä. Illallisristeily vei juhlaväen Airistolle ja Naantaliin. Juhlaohjelmassa oli puheita ja musiikkia: esiintymässä tätä tapahtumaa varten koottu Marje Õunapuun retromusiikin yhtye!
9.5. Uusien turkulaisten juhla: juhlallisessa tilaisuudessa Turun VPK:n talolla julkistettiin Vuoden uusturkulainen 2019: tittelin sai kantaakseen Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n puheenjohtaja Mari Jurtom.
Teatteria oli runsaasti tarjolla vuoden mittaan: Tene Ruubelin nukketeatteriesityksiä järjestettiin kaikkiaan 14 näytöstä. Komöödiateaterin esitys Hotel California veti salin täyteen Tarmon talolla. Lavalla nähtiin Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas. Fringe-festivaalilla oli mukana virolainen esitys: Mitteinimene, näyttelijä Siim Maaten.
Konsertteja ja tanssiesityksiä järjestettiin ja markkinoitiin yhteistyössä, esimerkiksi 25.5. Kulttuurifiestalla Sondip saa vieraita Georgiasta, Armeniasta, Bulgariasta ja Moldovasta; Nopsajalad tanssivat, Mari Jurtom esitteli Viron tanssijuhlia. 28.5. Paraisilla oli korkeatasoinen virolaisvierailu, Corelli Consort esitti barokkimusiikkia Furuvikin kartanossa (järjestäjänä Kuninkaantien muusikot) ja 30.5. oli vuorossa Eesti õhtud - kaikuja Virosta, konsertti Liedon kirkossa.
Kesän huippukohta oli, kun kansantanssiryhmä Nopsajalad osallistui Viron laulu- ja tanssijuhlille. Heillä oli mukanaan uusi lippu, jonka avulla Turku ja Suomi näkyi hienosti juhlien kulkueessa!
Ulkovirolaisten perinteinen suurtapahtuma ESTO järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Viro-keskuksen panos oli ESTO-markkinoiden järjestäminen Senaatintorille 28.6. Pääjärjestäjä oli Ülle Priks, ja mukana päivän järjestelyissä oli Üllen kokoama vapaaehtoistiimi. Esiintyjien joukossa olivat myös Nopsajalad.
Kesällä saimme Turun seudulle Tarton ERM:n kiertonäyttelyn Finno-Ugric Peoples. Näyttely vietiin ensimmäiseksi Raision kirjastoon, sen jälkeen Turkuun Viro-keskukseen. Turun messuilla, Kirjamessuilla ja Osaava Nainen -messuilla näyttely oli upeasti esillä omana osastonaan ja keräsi paljon huomiota.
Viron kielen juhlavuoden päätapahtumamme oli 18.10. järjestetty kieliteemainen tapahtuma yhdessä Tuglas-seuran kanssa: puhujat Renate Pajusalu, Judit Varga, Hanna Jokela, keskustelua vetämässä Duha Elsayed. Kirjaston studioon kokoontui 35 osallistujaa. Viron kielen juhlaa pidimme mielessä vuoden aikana myös mm. POP-UP kielenopetustempausten avulla. “Opetamme sinulle viroa” -kyltti kulki monissa tapahtumissa mukana, ja osallistujat saivat Eva Finchin ohjaamina maistiaisia viron kielestä. Vironkielenviikon hullutuksena järjestettiin intensiivikurssi, jossa opiskeltiin 12 t viikonlopun aikana. Opettajana Karmen Tomson.
Viro-keskus toimi 2019 vaaleissa kahteen kertaan digiäänestämisen paikkana: Viron vaaleissa ennakkoäänestyksen mahdollisuus oli digitaalisesti 21.-27.2.2019. Ja 16.-22.5. puolestaan oli EU-vaaleissa Viron digitaalisen äänestämisen päivät. Toimistolla oli mahdollisuus käyttää id-kortin lukijaa ja äänestää.
9. VIERAILIJAT TOIMISTOLLA
Viro-keskuksen toimistossa vierailivat vuoden 2019 aikana tutustumassa mm. seuraavat ryhmät:
-Täl pual jokke ry
-Luolavuorentien koulun 7-9 lk, opettaja Rauno Saralehto
-Turun monikulttuurisuusneuvosto
-Nuorisotyöntekijöiden ryhmä Tartumaalta
10. YHTEISTYÖ MUIDEN YHTEISÖJEN KANSSA
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa -järjestöfoorumiin osallistui 2019 Mari Jurtom, tämän työn jatkoksi perustettuun foorumiin valittiin varajäseneksi Juha Laine.
Turun kaupungin monikulttuurisuusneuvoston jäsenenä vaikutti Eva Finch toimikaudella 2017–19.
Turun kaupungin kulttuuri, vapaa-aika ja tiedotus olivat edelleen yhdistyksen tiedotustoiminnassa Viro 100 -yhteistyökumppaneina.
Sondip ry:n kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä koko vuoden, samoin Yhdessä-yhdistyksen kanssa tehtiin tapahtumayhteistyötä.
Lost in Turku: Viro-keskus toimi yhtenä rastina kansainvälisten opiskelijoiden suunnistustapahtumassa.
Taiteiden yön Viro-markkinat (Augustiöö laat) tehtiin yhdessä uuden yhteistyökumppanin Event Companyn kanssa, mukana järjestelyissä myös Bonifatiuse Gild Viljannista
Taiteiden yön tapahtuma Vanhalla Suurtorilla koottiin Brinkkalan pihan ja Vanhan suurtorin alueen toimijoiden kanssa. Yhteistyö Brinkkalan Outolinnun, Taito-keskuksen, Kirjakahvilan, Taidehallin, Hub Turun ja Turku-seuran kanssa tiivistyi entisestään järjestelyjen aikana.
Turun päivänä Viro-keskus esittäytyi Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa.
Turun kansainväliset kirjamessut Messukeskuksessa: Viro-osasto toteutettiin yhdessä SVYL:n, Tuglas-seuran, Viro- instituutin ja Viron suurlähetystön kanssa.
Turun Suurtorin Keskiaika on Viro-keskuksen perinteinen yhteistyökumppani. Keskiaikapukujen muotinäytös markkinoilla oli pitkälti Bonifatiuksen Killan (Viljanti) ja Ülle Priksin työtä.
100 – syytä vierailla Virossa -kampanjassa partnereina olivat Abelita, Accessible Baltics ja Vainion liikenne.
Kaarinan Valikko (yhdistysten yhteistyöelin) oli kumppanina Town Twinning -hankkeen suunnittelussa. Hakijana mukana Kaseva ry.
Viron itsenäisyyspäiväjuhla 2019 toteutettiin perinteiseen tapaan yhdessä Turun yliopiston, Turun Yliopistosäätiön, Kunniakonsulaatin ja Turun Tuglas-seuran kanssa.
11. YHTEISTYÖ VIRON SUURLÄHETYSTÖN KANSSA
Viro-keskus teki tiivistä yhteistyötä Viron suurlähetystön kanssa vuonna 2019. Keskus oli edustettuna lähetystön itsenäisyyspäivän juhlissa ja kesäjuhlissa. Suurlähetystön konsuliosaston kanssa tehtiin tiedotustyötä Turussa asuville virolaisille. Juhlavuoden kirjaa Pisike puu jaettiin edelleen lahjana vuonna 2018 syntyneille lapsille. Konsuli Peeter Püvi piti Turussa pop up -vastaanoton passien ja henkilökorttien hakemista varten.
Suurlähetystö osallistui Turun kansainvälisille kirjamessuille.
Osallistuimme ESTO tapahtuman suunnitteluun ja virolaisten seurojen kokouksiin.
12. TIEDOTUS
Jäsenlehti ViroNyt tuli kaikille jäsenille 4 kertaa vuoden aikana. Viro-keskus osallistui lehden sisällön tuottamiseen ja tiedotti siinä ajankohtaisista tapahtumistaan.
Jäsenkirjeitä on lähetetty sähköpostitse.
Omat kotisivut www.viro-keskus.fi ovat olleet myös tärkeä tiedotuskanava. Heinäkuussa 2019 kotisivut hakkeroitiin, ja kaikki sivujen aineisto sotkettiin käyttökelvottomaksi. Uusi sivu on aiempaa yksinkertaisempi, sieltä löytyvät vain yhteystiedot ja linkki blogi-sivustolle, jonka kautta julkaistaan ajankohtaiset tiedotteet. Sivusto ja blogi ovat sekä suomeksi että viroksi.
Kaupunkilehti Turkulaisen Kumppani-yhteistyö on antanut mahdollisuuden julkaista uutisia yhdistyksen toiminnasta.
Turun Sanomat on tärkeä tiedotuskanava. Minne mennä -palstalla menovinkit ovat erittäin luettuja, ja tiedotusyhteistyö toimii hyvin.
Turun kaupungin viestinnän kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä. Turku-kalenterissa oli käytössä edelleen oma Viro 100 -teema.
Facebook on kehittynyt jopa tärkeimmäksi tavaksi jakaa tietoa. Sen etuna on kahdensuuntainen viestintä, joka mahdollistaa nopean palautteen saamisen yleisöltä. Viro-keskuksella on FB-ystäviä 1892. Eestlaste Klubia seuraa 1060 henkilöä, kunniakonsulaatin sivuja 607, Sata syytä vierailla Virossa -kampanjaa 445, Dom-oratoriota 256, FEM-projektia 210, REGI-projektia 195, Viguriväntiä 57. Viro: matkailijan vinkit -ryhmä on nopeassa kasvussa, 780 jäsentä, Ülilahe laps -ryhmässä 76 ja Torstaiaamun keskusteluryhmässä 18 jäsentä.
13. JAOSTOT
Vuonna 2019 vastuuhenkilöt tiedottivat jaostojen uutiset yhdistyksen hallitukselle. Vuoden alussa jaettiin vastuualueet: kulttuuri: Pekka Lehtinen koulutus: Mari Jurtom, tiedotus: Kirsi Äyräs, elinkeino: Asko Puikkonen, Eestlaste Klubi (virolaisten klubi): Ülle Priks.
14. ORATORIO DOM -SÄVELTEOS
Turun tuomiokirkon historia heräsi henkiin upeana musiikkielämyksenä, kun virolaisen säveltäjän Urmas Sisaskin teos sai kantaesityksensä 24.11.2018. Alkuvuodesta 2019 oratorio työllisti Viro-keskuksen konttoria mm. palkanmaksujen ja apurahojen selvitysten kanssa.
Oratorion kantaesityksen videotallenne valmistui toukokuussa 2019. Tallenne on tarkoitettu yksityiseen käyttöön, ja se on lainattavissa toimistolta. 2019 järjestimme videon esitykset työryhmälle Vimmassa sekä Laulun Ystävien harjoitussalilla.
Dom-oratorio oli Turun lahja 100-vuotisjuhlavuottaan viettäneelle Virolle ja turkulainen kulttuuritapaus. Teos kuljettaa kuulijat rakentajien haaveista keskiajan läpi katolisen ajan loistoon ja uuden ajattelun murrosvaiheisiin. Käsikirjoittaja, kirjailija Harri Raitis on käyttänyt teoksessa kolmea kieltä, nimittäin suomea, viroa ja latinaa: Turun historian kansainvälinen perintö välittyy kirkon dramaattisessa tarinassa.
Teoksen johti Anu Åberg. Ainutkertaisessa spektaakkelissa koko kirkko soi säveltäjä Sisaskin teoksen instrumenttina. Mukana oli muun muassa suurkuoro, kaksi urkuria (käytössä ovat tuomiokirkon molemmat urut), jousiorkesteri ja käsikello-orkesteri. Erikoisuutena teoksessa soitti myös Suomen ainoa keskiaikaiseen musiikkiin erikoistunut nokkahuiluyhtye Bravade. Mukana laulamassa oli koko Turun tuomiokirkon kuoroperhe sekä Laulun Ystävät, Juha Järvisen johdolla harjoitteleva Turun suurin mieskuoro.
Teos on omistettu Turun tuomiokirkolle. Oratorion päätöskappale, Turku-laulu, on puolestaan sävelletty Turun kaupungin kunniaksi.
Esityksen tuotannosta vastasi Varsinais-Suomen Viro-keskus ry. Kantaesityksen suojelijana toimi Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. Dom-oratoriota tukivat taloudellisesti Turun kaupunki, Turun tuomiokirkkoseurakunta, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Reformaation merkkivuosi, Luther-kirkon kuoron säätiö, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen musiikkitoimikunta, Eesti 100 programm, Integratsiooni Sihtasutus ja Edition 49.
15. SVYL -YHTEISTYÖ
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry on jäsenmäärältään toiseksi suurin SVYL:iin kuuluva yhdistys. Vuonna 2019 Viro-keskuksen Imbi Kolkkanen toimi SVYL:n hallituksen jäsenenä ja Kirsi Äyräs toimi SVYL:n toiminnantarkastajana.
SVYL:n vuosikokous pidettiin Narvassa. Liiton hallitus jatkaa entisen suuruisena: kolmen hengen puheenjohtajisto, kuusi varsinaista jäsentä ja näillä henkilökohtainen varajäsen. SVYL:n toiminnanjohtaja oli vuonna 2019 Kirsi Bongwirnso, puheenjohtajana Grete Ahtola.
16. PROJEKTIT
EU-projektit:
Paikal-alahanke / Varsin Hyvä ry: Töissä tarvitaan taitojaㄧ tukea virolaisille maahanmuuttajille. Hanke tuki virolaisia maahanmuuttajia koulutuspaketilla, johon koottiin tietotekniikkaa, työelämän suomen kieltä ja työelämän tietotaitoa. Koulutus suunniteltiin vironkielisen, hiljattain Turun seudulle muuttaneen työntekijän ja työnetsijän tarpeisiin. Koulutuksen suunnitteluvaiheessa koottiin työelämän asiantuntijarinki pohtimaan kurssin sisältöä. Hankkeen oleellinen osa kurssin lisäksi on henkilökohtainen neuvonta, jonka tavoitteena on auttaa työllistymään paremmin omaa koulutusta ja entistä kotimaassa kerättyä työkokemusta vastaaviin tehtäviin.
Muut projektit:
Lastentoiminta / haridusprojekt (Eesti instituut)
Dom (useita tukijoita, Viro 100 -hankerahoitusta myöntänyt Integratsiooni sihtasutus)
TAIKE monikulttuurisen työn tueksi
-Vuoden 2019 aikana on tehty useita hankehakemuksia ja etsitty uusia yhteistyökumppaneita. EU-rahoituskauden päättyminen on vaikuttanut merkittävästi: mahdollisuuksia rahoitukseen on selvästi vähemmän kuin aikaisempina vuosina.
17. YHDISTYKSEN TALOUS
Vuonna 2019 yhdistyksen rahoitus on tullut jäsenmaksuista, Turun kaupungin tuesta sekä Paikal-hankkeesta. Haasteellista on ollut se, että EU-hankkeiden rahoitus tulee jälkikäteen (Paikal-hanke). Hanketoiminta ja sen rahoitus on kasvattanut merkittävästi yhdistyksen taloudellisia resursseja ja samalla toiminnan kuluja vuosina 2015-2018, mutta hankkeiden nyt päättyessä 2019 - 2020 täytyy löytää edullisia keinoja järjestää toimintaa, ja samalla on aktiivisesti etsittävä uusia rahoituslähteitä.
18. LOPUKSI:
Varsinais-Suomen Viro-keskuksella on takanaan vilkas toimintavuosi, jonka aikana se on tuonut Turussa näkyvästi esiin Viron kieltä ja kulttuuria. Monipuolinen tapahtumatarjonta sekä kunniakonsulaatin toimiston palvelut ovat hyödyttäneet sekä suomalaista että virolaista jäsenkuntaa ja kaikkia Virosta kiinnostuneita. Perustoiminnan on taannut Turun kaupungin tuki. Viro-keskuksesta on sen aktiivisen projektitoiminnan ansiosta tullut paikallisen virolaisyhteisön asiantuntija ja sen edunvalvoja. Vahva verkostoituminen viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa on Viro-keskuksen menestystekijä. Viro-keskus on merkittävä kulttuurin tuottaja, ja se on omalta osaltaan nostamassa Brinkkalan pihan profiilia.
Yhdistyksen haasteena on säilyttää saavutettu toiminnan taso. Se edellyttää jatkuvaa hankeaktiivisuutta, uusien tapahtumien ja tilaisuuksien ennakkoluulotonta suunnittelua ja toteuttamista sekä jäsenistössä piilevän potentiaalin löytämistä.
Viron kielen 100. juhlavuosi samoin kuin yhdistyksen oma 25-vuotisjuhla antoivat tilaisuuksiin paljon juhlavuutta sekä paljon inspiraatiota suurten ja pienten tapahtumien järjestämiseen. Vuonna 2020 jatketaan edelleen juhlavissa merkeissä, kun Virossa juhlitaan mm. Tarton rauhan merkkivuotta.
Suuret kiitokset kaikille vuoden aikana toimintaan osallistuneille!
Käsittelyvaiheet:
Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n hallitus 17.3. 2020
Kevätkokous 26.3.2020