lauantai 24. huhtikuuta 2021

Kevään tapahtumia: käsityötä, luentoja, urheilua, näyttelyjä

 Värikäs Knit&Tag lähestyy! Tervetuloa mukaan jokirannan neuletapahtumaan, Viro-keskus koristelee puun nro 2 ja teemamme on Viguriväntin kaksi kotimaata. Voit osallistua tekemällä Viguriväntti-hahmoja (ohje ohessa, tarkemmin kirjassa) - ja tietenkin kaikki omat ideasi puun koreaksi pukemiseksi ovat myös tervetulleita! Puut koristellaan 8.5. ja niitä saa ihailla kolmen viikon ajan.

Teema tutuksi: Viguriväntin kaksi kotimaata -kirja löytyy Issuu-linkin kautta:
*********

Neulotaan yhdessä muiden Viro-seurojen kanssa sini-musta-valkoisia vauvasukkia uudelleenitsenäistymispäivän vauvoille! Suomen Viro-yhdistysten liitto (SVYL) täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Samoin 20.8. tulee kuluneeksi 30 vuotta Viron uudelleenitsenäistymisestä. Juhlavuosien yhtenä tekona SVYL haastaa Viro-seurat käsityötalkoisiin, joiden tarkoituksena on neuloa sini-musta-valkoiset villasukat kaikille 20.8. syntyville vauvoille.

 

Sukat tulee kiinnittää langalla toisiinsa, etteivät parit mene sekaisin. Sukissa tulee olla lappu, jossa on pesuohjeet ja tietoa materiaalista. Jos neulojan kotona asustaa kotieläimiä, on siitä syytä merkitä maininta lappuun. Jos kotona on eläimiä, sukat kannattaa pakata tiiviisti muovipussiin ja laittaa pariksi päiväksi pakastimeen. Muovipussin päälle merkintä: eläintalous. Pakastaminen tuhoaa langassa olevia epäpuhtauksia. Harva vauva saa allergiaoireita eläinpölystä, mutta allergisille vanhemmille pakastamisella voi olla merkitystä. Jotkin sairaalat myös vaativat, jotta eläintalouksista tulevat sukat pakastetaan.

 

Neulontaohjeet: Sini-musta-valkoisten sukkien neulontaohjeet ovat 50–70 cm pituiselle vauvalle, ellei toisin mainita.

Vauvan sukan pituus on noin 9 cm.

Kärjen kavennuksen voi aloittaa, kun mittaa kantapäästä on kertynyt 8 cm. Sukan teräosan leveys on 6–7 cm ja varren pituus noin 8 cm. Langan tulisi olla pehmeää ja ohutta materiaalia, joka ei kutita tai ärsytä herkkää ihoa. Pitkäkuituinen merinovilla on parasta, mutta muutkin pehmeät villa- ja akryylilangat sopivat vastasyntyneen vaatteisiin. Ohut lanka neulotaan 2,5 puikoilla (esim. Babyull, Ida) ja keskivahvuinen lanka neulotaan 3 puikoilla (Nalle, Silja). Paksu lanka vaatii 3,5 puikot (7 veljestä, Ville, Zandra).

Tässä Marttojen vauvasukkaohje:

• luo 40 s ja neulo 8 cm 1 o, 1 n (noin 30 krs) • neulo kantalappu I ja IV puikoilla • kavenna aluksi 2 s tasavälein = 18 • neulo 12 krs • kantapohja 8-10-8 • poimi kantalapun kummastakin reunasta 8 s • kiilakavennukset: kavenna 3 s kummaltakin puolelta= 36 s • neulo, kunnes jalkaterän pituus kantapäästä mitaten on 8 cm (16 krs) • kärkikavennukset: kavenna joka kerroksella I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, II sekä IV puikon alussa ylivetokavennus • kun jäljellä on 8 s, päättele työ.

 

Toimita sukat Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n toimistolle 31.7. mennessä (huom, varmista aukiolo puh. 040 1475221 – voit myös jättää sukat kirjekuoressa ulko-oven postilaatikkoon.)


*****

Eva Finchin vironkieliset Turku-luennot löydät kaikki Youtuben kautta, osat 1-6  pääset katsomaan tästä:

Seuraava osa kuullaan 8.5. klo 11:

*****

Tänä vuonna Jüriöö jooks -urheilutapahtumaan saa jokainen osallistua omalla tyylillään 2.5. mennessä: Käy kävelemässä tai juoksemassa ja tiedota osallistumisestasi meille tämän lomakkeen kautta:

***
Mukavaa kevättä kaikille, jatketaan varovaisesti ja pysytään terveinä! Toivottavasti jo pian voidaan tavata tapahtumissakin. (HUOM 9.5. konsertti Raatihuoneella ja 11.5. Kaarinan kirjastokeikka on valitettavasti peruttu, mutta etsimme tapahtumille uutta sopivaa ajankohtaa.)

Tällä hetkellä toimisto palvelee ajanvarauksella, soita siis ennen kuin tulet käymään!

Näyttelyt esillä: 
Rait Priks, maalaukset Virosta ja Turusta
Mikael Korhonen, valokuvat Haapsalusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti