torstai 23. syyskuuta 2021

Kaarinan ystävyyskaupunki kukoistaa

 Jõgevalle kuuluu hyvää


Kaarinan ystävyyskaupunki kasvaa ja kukoistaa



-Maailman kaunein paikka. Muistuttaa aika lailla Kaarinaa, veistelee Jõgevan kehitysjohtaja Erki Teder. Kaarinan virolaisen ystävyyskunnan itsetunto on kohdallaan, kun kaupunkia esitellään vierailijoille.

Jõgevalle kuuluu hyvää. Viime vuosina on investoitu paljon koulurakennuksiin, useiden miljoonien arvoiset remontit on tehty lukiorakennukseen ja  ammattioppilaitokseen. Syyskuun puolivälissä vihittiin käyttöön myös uusi virastotalo, josta löytyy työtilat yli 90 henkilölle. Uusi suuri päiväkotirakennus ja houkuttelevat leikkipuistot ovat juuri valmistuneet. Loppukesän vihreydessä Erki Tederin esittämät kehut on helppo ottaa todesta, varsinkin kun hän vielä kertoo nuoren perheen arkielämästä Jõgevalla: kaikki on lähellä, vain nurkan takana, niin vanhempien työpaikat,  lasten koulut ja kaikkien harrastuksetkin.

 

Jõgevan apulaiskaupunginjohtaja Viktor Svjatõšev on kaarinalaisille tuttu jo useiden vuosien takaa. Hänenkin terveisensä Jõgevalta kuulostavat hyvältä: vaikka pandemia on rajoittanut arkielämää, kaupunkilaiset katsovat eteenpäin ja alue kehittyy. 






Vapaaehtoistyö Virossa 

tärkeässä roolissa


Kaarina-Jõgeva -Town Twinning -hankkeen  25-henkinen ryhmä vieraili Jõgevalla syyskuun alussa. Retken teemana oli vapaaehtoistyö. Matkassa mukana olleilla useimmilla olikin useiden kymmenien vuosien kokemus vapaaehtoistyön tekemisestä ja sen organisoimisesta. 

Virolaiseen vapaaehtoistyön kenttään perehdyttiin Kuremaalla, komeassa kartanossa,  jota paikalliset kutsuvat linnaksi. Kuremaan kyläyhdistys esiteltiin menestystarinana: pienessä kylässä on pystytty järjestämään suurtapahtumia, jotka vetävät kävijöitä koko Virosta ja myös ulkomailta: näin houkuttelevat teemat ovat valkosipuli ja moottoripyörät! Samoin omien asukkaiden yhteisiä tapahtumia järjestetään säännöllisesti. 

-Toinen puoli kyläyhdistyksen työstä on alueen etujen puolustaminen: on onnistuttu muun muassa torjumaan suuren kaatopaikan tulo kylän lähelle ja  on onnistuttu puolustamaan kylän palveluita, kertoi kyläyhdistyksen aktiivi Raul Soodla.


Asiantuntijavieraana mukana olleelta Kersti Kurvitsilta Town Twinning-ryhmä sai kuulla, että Virossa kunnat ja kaupungit tukevat yhdistystoimintaa suunnitelmallisesti: sekä rahallisesti että järjestämällä tiloja yhdistysten käyttöön. Yksi tärkeimmistä tukimuodoista on kuitenkin neuvonta. Kaupungit palkkaavat koordinaattorin, jonka tehtävänä on avustaa yhdistyksiä muun muassa hankerahoituksen hakemisessa. Yhdistysten osaamista puolestaan käytetään paljon, kun kaupunki tarvitsee erilaisia ostopalveluja.


Yhdistysten edessä

uudenajan haasteet


Ryhmä jatkoi matkaansa ja pohdinta jatkui Peipsi-järven rannalla Remnikulla. Viron suurimman lastensuojelujärjestön (Eesti Lastekaitseliit) omistama leirikeskus tarjosi loistavat, rauhalliset puitteet Town Twinning-seminaarille, jonka aikana pureuduttiin jo kotoisiin kysymyksiin ja etsittiin käytännön ratkaisuja yhdistystoimintaan muuttuvassa maailmassa.

-Yhdistystoiminnan pitää olla valmiina uudistumaan. Jos vanhat toimintamallit eivät enää houkuta uusia tekijöitä mukaan, pitää katsoa peiliin, painotti työpajojen vetäjä Tiina Valtanen.

Työskentelyn aikana poimittiin esiin vapaaehtoistyön haasteita, jotka ideariihen aikana muunnettiin ratkaisuiksi. Vapaaehtoistyön lähtökohta, halu auttaa, ei ole kadonnut, mutta toteutus etsii uusia muotoja. Sitoutuminen yhdistystoimintaan voi tuntua jo vanhanaikaiselta, mutta jollain tavoin työ on tulevaisuudessakin organisoitava. Rahoitus pohdituttaa kaikkia yhdistyksiä ja järjestöjä. Työn näkyvyys ja tiedotustyö koettiin myös tärkeäksi: “ jos sinusta ei tiedetä, et ole olemassa.” Erittäin hyvä kysymys yhdistyksille pohdittavaksi onkin, mistä uusi asiasta kiinnostunut yhdistyksen löytää ja miten hänet otetaan vastaan.






Kansalaisten Eurooppaa

toteuttamassa


-Town Twinning -matka oli onnistunut näyte Suomi-Viro -yhteistyöstä. Vierailulla toteutettiin Kansalaisten Eurooppa -ohjelman ideaa ruohonjuuritason toiminnasta, liikkeellä oltiin avoimin mielin oppimassa ja vaihtamassa näkemyksiä, iloitsee Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Äyräs.

-Jälleen kerran tuli todistettua, että ystävyyskuntasuhteita kannattaa pitää yllä, tapaamiset ovat antoisia molemmin puolin.

Viro-keskus, Kaarinan kaupunki, Kaseva ry ja Kansalaistoiminnan keskus Puntari hakivat Town Twinning -rahoitusta Jõgevan vierailulle alunperin  jo 2019 ja tarkoitus oli toteuttaa hanke vuoden 2020 aikana. Korona-aika pakotti siirtämään suunnitelmia useaan kertaan. Nyt ryhmä pääsi liikkeelle hyvän rokotussuojan avulla, ja samalla nähtiin, kuinka Virossa on jo otettu rokotuspassi käyttöön sekä ravintoloissa että tapahtumissa.

-Rajatarkastukset sekä Viron suuntaan että paluumatkalla Suomeen sujuivat rokotuspassin avulla hyvin. Tuntuu mukavalta, että Viroon matkustaminen avautuu, toteaa Kirsi Äyräs.

-Viro-keskus on poikkeusaikana vastaillut todella paljon kysymyksiin matkustamisesta, ja nyt vihdoin uskallan suositella Virossa käymistä myös ihan matkailumielessä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti