tiistai 3. lokakuuta 2023

Reinberg ja valokuvauksen historia

Turun pääkirjastossa järjestettävä luentosarja Reinberg ja valokuvauksen historia johdattaa kuulijat keskiviikkona 4.10. Suomen rajojen ulkopuolelle. Tallinnan teknillisen yliopiston kirjaston johtajana työskentelevä historioitsija ja valokuvatutkija Tõnis Liibek saapuu Turkuun kertomaan valokuvauksen varhaisvaiheista Virossa sekä Viron ja Suomen välisistä siteistä ja niiden vaikutuksesta Suomen varhaiseen valokuvaukseen.
Valokuvaus levisi 1800-luvun puolivälin tienoilla Ranskasta nopeasti ympäri Eurooppaa. Viro oli uuden tekniikan käyttöönotossa yksi edelläkävijöistä. Myös Suomessa vaikuttaneita valokuvaajia, mm. Tartossa syntynyt ja sittemmin Turussa toiminut Johan Jakob Reinberg, kävi hankkimassa oppinsa juuri Virossa.
Tõnis Liibek on väitellyt tohtoriksi Tallinnan yliopistossa vuonna 2012 Viron valokuvakulttuurista 1800-luvulla. Hänen huominen luentonsa Early Photography in Estonia and Its Ties to Finland esittelee Viron valokuvahistoriaa ja varhaisia valokuvaajia, ja antaa kuulijoille käsityksen valokuvauksen ensi askeleista Pohjois-Euroopassa sekä Suomen ja Viron yhteyksistä uuden keksinnön omaksumisessa.
Luento on maksuton ja kaikille avoin, ja se pidetään Turun pääkirjaston Studiossa klo 18–19:30. Kysymyksiä voi esittää luennon jälkeen englannin, viron ja suomen kielillä. Tervetuloa!
Turun kaupunginkirjaston, Turun museokeskuksen, Turun yliopiston ja Turun AMK:n Taideakatemian yhteistyössä järjestämä luento kiinnostaa varmasti myös monia Viron ystäviä, tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti