tiistai 20. helmikuuta 2024

Tervehdyspuhe, Anne-Ly Reimaa Turun yliopistolla 17.2.2024

Anne-Ly Reimaa, Viron kulttuuriministeriö

Viron itsenäisyyspäivän juhlassa Publicumissa Turun yliopistolla 17.2.2024


Hyvät naiset ja herrat, hyvät ystävät, arvostettu Viron kunniakonsuli!

On suuri ilo toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Viron tasavallan kulttuuriministeriön puolesta tänä juhlapäivänä! Onnittelut ja menestystä Varsinais-Suomen Viro-keskuksen 30-vuotisjuhlan ja Turun Siirtolaisuusinstituutin 50-vuotisjuhlan johdosta! Nämä ovat tärkeitä päiviä Viro-Suomi ystävyyssillalla.

On ilo välittää lämpimät tervehdykset ja vilpittömät kiitokset teille kaikille Viron tasavallan kulttuuriministeri Heidy Purgan puolesta.

Suomen ja Viron välisenä vertauskuvana on jo kauan ollut käytössä Suomen silta. Tämän käsitteen otti käyttöön lauluisä Fr. R. Kreutzwald kansalliseepoksessa "Kalevipoeg", jossa suuren tammen laudoista rakennettiin silta yli Suomenlahden. Tämä on edelleen kaunis ja romanttinen vertauskuva kahden kansan välisestä alkuperäisestä yhteistyöstä ja ystävyydestä.

Suomen ja Viron välisiä suhteita kuvaa vahva historiallinen ja kulttuurinen side. Kieliyhteys ja Itämeri yhdistävät meitä. Juuri samankaltaisten kielten pohjalta virolaiset ja suomalaiset ovat vuosisatojen ajan tunteneet kulttuurista ja historiallista yhteenkuuluvuutta.

Jokaisesta sillasta on pidettävä huolta, että se pysyisi turvallisena ja vakaana, jotta sillalla liikkujat saavuttavat haluamansa tavoitteet. "Suomen silta" on kestänyt hyvin myös vaikeina aikoina. Mutta kuten sanotaan, Tallinnan kaupunki ei koskaan valmistu, myöskään sillanrakennus kahden maan välillä ei pääty milloinkaan.

Avoimet rajat ovat palauttaneet perinteiset tiiviit suhteemme .Euroopan unionin ja NATO:n jäsenyys on vahvistaneet entisestään yhteenkuuluvuuttamme.

Kulttuurien välinen yhteistyö lähentää meitä, samoin kahden kansan tiiviit kontaktit ja limittäiset taloussuhteet. Suomi on toiminut meille monessa suhteessa esikuvana, se on nykyään myös monille virolaisille koti, he ovat muuttaneet tänne opiskelemaan tai työskentelemään.

Viron vanhin voimassa oleva kansainvälinen kulttuurisopimus on Viron ja Suomen henkisen yhteistyön yleissopimus, joka täyttää tänä vuonna 87 vuotta. Tämä kulttuurisopimus uudistettiin välittömästi Viron itsenäistymisen jälkeen vuonna 1992 "pistettäkään muuttamatta" ja se on edelleen perusta kahdenväliselle kulttuurilliselle yhteistyölle. Kulttuurin arvostaminen elämässämme on tärkeää, koska kulttuuri vaikuttaa yhteiskunnalliseen elämään ja avaa monia ovia.

Uskon, että Tarton Euroopan kulttuuripääkaupungin titteli vuonna 2024 auttaa esittelemään Viroa entistä enemmän maailmalle. Se on upea mahdollisuus olla avoinna maailmalle, puhua Itämeren alueen naapurimaasta vahvemmalla äänellä, korostaa maamme historiaa, ihmisten ja kulttuurin ainutlaatuisuutta ja ainutlaatuisuutta.

Kulttuuriministeriö on tänä vuonna julistanut teemavuodeksi kulttuurisen rikkauden vuoden, jossa tavoitteenamme on lisätä tietoisuutta ja arvostusta Viroa kohtaan monikulttuurisena maana.

Tässä yhteydessä emme kiinnitä huomiota vain Virossa asuviin eri kansojen edustajiin, vaan myös Viron omiin perinteisiin kulttuurialueisiin, niille ominaisiin murteisiin ja perinteisiin. Samoin siihen, että Viron ulkopuolella on paljon vironkielisiä saarekkeita, joissa samoin säilytetään meidän rikasta ja monimuotoista kulttuuriamme.

Ulkomaille muuttaneet virolaiset ovat ensimmäisiä kulttuurilähettiläitämme, maamme ja kulttuurimme edustajia. Kiitän teitä kaikkia, jotka kaukana kotimaasta eläessänne olette säilyttäneet äidinkielen ja kulttuurin, tavat ja perinteet!

Kiitos kaikille estofiileille, Viron ystäville, jotka arvostavat kulttuuriperintöämme ja tiivistä yhteistyötämme.

Kaikki teot ja tarinat, jotka tänä vuonna kantavat tätä kulttuurin rikkautta ja kulttuuripääkaupunkivuotta, luovat meille kaikille uusia yhteistyömahdollisuuksia, jotka perustuvat yhteiseen etuun  ja yhteisiin arvoihin.

Paljon kiitoksia Turun yliopistolle, Turun Yliopistosäätiölle, Turun Tuglas-seuralle, Viron kunniakonsulaatille Turussa ja Varsinais-Suomen Viro-keskukselle!

Olkoon maamme aina onnellisia ja vapaita!

Parhaat toivotukseni teille pian vietettävän Viron tasavallan 106. syntymäpäivän johdosta! Onnittelut! Paljon iloisia kohtaamisia ja aitoja kokemuksia!

Kiitos kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti